Posted on

MERCEDES PREDSTAVIO NOVU S-KLASU

Nakon nekoliko sedmica službenih teasera i objavjivanja pojedinih komponenti, u Mercedesu su danas napokon otkrili novu S-klasu u cjelosti! Kralj klase tako je dobio novo ruho, najnoviju tehnologiju i mnošto inovacija.

Krenimo od samog dizajna – već po zadnjih špijunskim fotografijama sa minimalnom razinom kamuflažne folije mogli smo zaključiti što nas očekuje. Na prednjem dijelu tako se nalaze nova digitalna svjetla impresivnog svjetlosnog potpisa (tri “tačke” u faru daju do znanja da je riječ o S-klasi), a povezuje ih masivna maska u koju je ugrađen niz senzora i radara.  

Pogled na bok otkriva “sakrivene” kvake, dok je stražnji kraj doživio radikalne promjene u odnosu na prethodnika. To se prije svega odnosi na izgled svjetala koja su sada horizontalna te oblikom podsjećaju na već predstavljenu E-klasu u osvježenom izdanju. Budući da još jedino C-klasa nije krenula u tom smjeru, vjerujemo kako će i ona dogodine dobiti takav oblik.

Što se tiče unutrašnjosti tu su stvari već poznate budući da je ista pokazana prije nekoliko tjedana. Središnjim dijelom dominira masivni zaslon osjetljiv na dodir na kojem se nalaze apsolutno sve funkcije novog MBUX infotainmenta. Druga generacija ovog inovativnog sistema koji ima sposobnost učenja doživjela je svoj debi upravo u novoj S-klasi.

Unutrašnjost vozila još je više digitalna i inteligentna jer su hardver i softver doživjeli veliku nadogradnju: jasni prikazi na do pet velikih zaslona, dijelom s OLED tehnologijom, olakšavaju kontrolu vozila i funkcije udobnosti. U fokusu je uvijek ljudski faktor. Mogućnosti prilagođavanja i intuitivne upotrebe postale su još veće. To se svakako odnosi na stražnja sjedišta, ali i za poziciju vozača: na primjer, novi 3D prikaz vozača po prvi put pritiskom na tipku nudi prostorni prikaz. Stvarni trodimenzionalni efekt postiže se bez potrebe za nošenjem 3D naočala.

Glasom upravljani asistent “Hej Mercedes” u mogućnosti je prepoznati još više dijaloga. Na primjer, određene radnje mogu se provesti čak i bez aktiviranja ključnih riječi “Hej Mercedes”. To uključuje prihvaćanje telefonskog poziva ili prikaz navigacijske karte. ”Hej Mercedes” sada također može objasniti gdje se nalazi set za prvu pomoć ili kako spojiti pametni telefon preko Bluetooth veze. Još jedan zanimljiv primjer inovativnog rješenja i podređenosti vozaču i putnicima: ako vozač izgovori ”umoran/na sam”, započinje se aktivacijski program ENERGIZING kontrole udobnosti. Ista rečenica izgovorena sa stražnjih sjedišta započinje program povećanja blagostanja i udobnosti.

Treba spomenuti i impresivni head-up zaslonom na kojem se projecira nova dimenzija “virtualne stvarnost”, pa vozač ima osjećaj kao da se nalazi u kakvoj računalnoj igri.

Manevriranje ove 5,32 metara duge limuzine bit će dodatno olakšano zahvaljujući zakretanju stražnjih kotača, pa se tako stražnji kotači pri brzinama do 60 km/h zakreću u suprotnom smjeru od prednjih, čime S-klasa postaje okretna poput kompaktnog modela.

Sigurnost je očekivano na najvišoj mogućoj razini, a E-ACTIVE BODY CONTROL aktivni ovjes čak može podići karoseriju automobila neposredno prije udarca drugog vozila. Spomenuti ovjes pritom koristi niz procesora, kamera i senzora kako bi se prilagodio cesti po kojoj se automobil vozi i time maksimizirao udobnost svih putnika. 

Što se tiče motora, na početku se nude S450 4Matic sa 435 KS, S350d 4Matic sa 286 KS te S400d Matic sa 330 KS. Na premijeri je najavljena i plug-in hibridna izvedba sa dosegom od čak 100 km na struju. Naravno, uskoro se mogu očekivati i druge opcije, uključujući i potpuno električnu izvedbu EQS koja će moći prelaziti čak 700 km s jednim punjenjem!