Posted on

MERCEDESOV ELEKTRIČNI REKORDER U DOMETU DEBITUJE 3. JANUARA

Mercedes-Benz se sprema predstaviti novo konceptno vozilo, Vision EQXX. Prvobitno najavljen u julu, novi koncept je okarakterisan kao veoma važan za dalji razvoj električnih vozila, obzirom na to da bi njegov domet trebao da iznosi preko 1.000 kilometara što je rekord za električne automobile. Markus Schafer, glavni operativni direktor Mercedesa, putem svom LinkedIn profila je objavio i datum predstavljanja ovog konceptnog vozila. Vision EQXX će biti otkriven 3. januara 2022. godine.

Mercedes Vision EQXX je spreman da postane najefikasnije električno vozilo na svijetu i najefikasniji automobil koji je ovaj njemački proizvođač ikad napravio. Tvrdnje o dometu preko 1.000 kilometara nisu tek ambiciozne cifre, već se radi o tvrdnjama osnovanim na aerodinamičkim svojstvima EQXX-a. U Mercedesu očekuju da EQXX „pobijedi“ njihov EQS u pogledu najnižeg koeficijenta aerodinamičkog otpora.

Schafer je takođe podijelio i način na koji su došli do impresivnog učinka na polju aerodinamike. Da bi došli do vozila s rekordnim dometom, Mercedesovi odgovarajući odjeli su ostvarili interdisciplinarni rad radeći paralelno na donošenju rješenja i inovacija, a pri tom dijeleći važne podatke i rezultate između sebe kako bi došli do najbolje solucije. U sve je bio umiješan i odjel AMG High Performance Powertrains,  odjel koji proizvodi motore za Formulu 1.

U narednim sedmicama očekujemo još više informacija o EQXX-u. Ono što nas najviše zanima su tehnologije kojima će značajno povećati domet električnih vozila i način na koji će ih implementirati na produkcijska vozila.