Posted on

PORSCHE EXPERIENCE CENTER FRANCIACORTA: DISNEYLAND ZA ODRASLE

Porsche je brend koji uspješno balansira između globalnih izazova koji podrazumijevaju elektrifikaciju i „ubijanje“ vozačkog iskustva, ali istovremeno još uspješnije isporučuju automobile koji daju upravo to vozačko iskustvo i užitak u vožnji kakav samo Porsche može ponuditi. U čemu je tajna? Tajna je u tome što je Porsche klijentski orijentisan brend koji sluša potrebe i želje svojih klijenata i prema tome oblikuje svoje planove i budućnost.

Tome svjedočimo i u Bosni i Hercegovini. Porsche Road Tour je jedinstven događaj u našoj zemlji koji Porsche Centar Sarajevo već godinama organizuje kako za novinare, tako i za svoje klijente i potencijalne klijente, te tako uspješno širi krug vlasnika vozila iz Zuffenhausena u Bosni i Hercegovini. Da li možete zamisliti neki drugi brend da se toliko posveti svojim klijentima? Vrlo teško, gotovo nezamislivo. I ne samo u Bosni i Hercegovini, već u cijelom svijetu.

I nije to samo jedan „road tour“, nije to samo ljubazno i susretljivo osoblje. To je i više od toga. To je kompletna slagalica koju Porsche godinama slaže i unaprijeđuje, a sve s jednim ciljem – ponuditi svojim klijentima kvalitet bez kompromisa po njihovoj mjeri.

Dio slagalice su i Porsche Experience centri kojih trenutno ima sedam na svijetu. Posljednji u nizu, otvoren je u gradu Barnjana u Italiji. Naziv centra glasi Franciacorta, naziv koji ne vežemo baš često uz automobile. Zapravo, Franciacorta je vrsta pjenušavog vina iz pokrajine Brescia, u kojoj se i nalazi ovaj Porscheov centar. Sigurno se pitate šta vam je sve na raspolaganju u sklopu PEC Franciacorta? Krenimo redom: centar za klijente, karting staza, trkačka staza, kružni poligon niskog trenja, poligon upravljivosti s niskim trenjem, dinamični poligon – test kočnica, dinamični poligon – slalom, off-road poligon, trening centar, sim lab. Na sve to, dodate i Speedster restoran u kojem možete uživati u vrhunskoj hrani i vinima, kao i kutku za djecu.

Na našem Instagram profilu možete na kratko zaviriti u unutrašnjost centra te uživati u nevjerovatnom pogledu sa glavne zgrade na cijelu stazu koja se prostire pred vama. Svi zaljubljenici u adrenalinsku vožnju će se najprije zaputiti na stazu dugu 2.519 metara sa ukupno 13 krivina koja je čak i homologirana od strane FIA-e, a u oktobru je na njoj i vožena trka Porsche Carrera kupa.

Na poligonima sa niskim trenjem možete u sigurnim uslovima iskusiti podupravljanje i preupravljanje, te uz pomoć Porscheovih instruktora naučiti da savladate automobil kada počne da klizi prednji ili zadnji kraj. Ili pak, ako već znate kako se to radi, možete uživati u dugim driftovima  – sve je do vas! Dinamični poligon je namijenjen otkrivanju snage kočionih sistema, agilnosti i stabilnosti Porscheovih automobila. Posjetitelji imaju priliku da odvezu slalom stazu na kojoj veoma efikasno osjete ponašanje automobila pri brzim promjenama pravaca, ali i stiču reflekse za brzo reagovanje i kočenje u slučaju nužde. Na ovom poligonu je najlakše savladati automobil i steći samopouzdanje do te mjere da se automobil osjećate kao dio sebe.

Posljednja dva „vozačka“ poligona su off-road poligon i karting staza. Na off-road poligonu možete uživati u Macanu i Cayenneu i njihovim sposobnostima na blatnjavim i nepristupačnim terenima. Karting staza je posebno zanimljiva za takmičenje s prijateljima. Poboljšavajući svoje vozačke vještine i postižući bolja vremena, otključavate nove nivoe snage kartinga i ispitujete svoje limite.

Porsche Experience Center Franciacorta je otvoren za sve posjetitelje koji imaju validan COVID pasoš (Green Pass). Cijene aranžmana zavise od vozila koje odaberete, a najjeftiniji automobili za upotrebu su 718 Boxter S i Macan čija cijena iznosi 500€, dok su najskuplji 911 GT3 i Taycan Turbo S za koje morate izdvojiti 900€. Cjelokupan program traje 2 sata i 30 minuta tokom kojeg prolazite kroz sve poligone. Što se tiče nas, mi smo već odabrali svoje mjesto za ljetovanje 2022. godine. Franciacorta, vidimo se!

Foto + video: Porsche Centar Sarajevo