Posted on

NOVA MAZDA CX-60 DEBITUJE 8. MARTA

Ponuda SUV modela konstantno raste. Broj ovih automobila je sve veći i veći, a proizvođači ni ne namjeravaju stati s tim modelima. Oni donose novac i to je ono što ih drži u ponudi. Da li su zaista toliko dobri koliko ih ima? To je već pitanje o kojem bi se dalo diskutovati. Mazda je proizvođač koji svakako vodi računa o tome šta će ponuditi svojim kupcima.

Novi model koji stiže na evropsko tržište je CX-60. Pod haubom će biti hibridna pogonska jedinica koju će činiti četverocilindarski 2.5 benzinski motor i elektromotor. Ukupna snaga pogonske jedinice će iznositi 300 KS, a istovremeno, CX-60 će udovoljavati rigoroznim evropskim standardima po pitanju emisije CO2. CX-60 će biti upisan u historiju i kao prvi Mazdin punjivi hibrid u Evropi, a ubrzo nakon njegovog predstavljanja možemo očekivati još veći CX-80 koji će nuditi i treći red sjedišta.

Informacije o ovom modelu su prilično šture, a to nas ni ne čudi, obzirom na to da Japanci veoma dobro kriju detalje o svojim automobilima. Očekuje se da CX-60, ali i CX-80 budu smješteni na novu platformu za modele sa zadnjim pogonom. To bi moglo značiti da će hibridna pogonska jedinica slati snagu na točkove u nešto drugačijem izdanju nego što smo vidjeli kod drugih proizvođača. Tzv. hibridni 4×4 pogon je nešto što proizvođači vješto prodaju kao 4×4, iako on to zapravo nije.

U većini slučajeva, SUS motor šalje snagu na prednju osovinu, a na zadnjoj osovini se nalazi elektromotor. Obzirom na to da se radi o platformi za vozila sa zadnjim pogonom, možda možemo očekivati da se snaga SUS motora prenosi na zadnju osovinu, a da na prednjoj bude elektro motor. Šta su smislili u Mazdi? To samo oni znaju, ali ne sumnjamo da će biti jako zanimljivo.