Posted on

ŠKODA U NOVOM TEASERU ZA FABIU MONTE CARLO PRIKAZUJE SVOJU TRKAČKU TRADICIJU

Škoda Motorsport egzistira već 120 godina. Prošle godine su obilježili taj značajan jubilej, a najbolji poklon koji su mogli dobiti je dvostruka kruna: titule u WRC 2 i ERC šampionatu koje im je donio Andreas Mikkelsen zajedno s njihovim satelitskim timom, Toksportom. I zaista, iako često ismijavana od osoba površnog poznavanja automobilizma (da ne nabrajamo druge osobine, a i potpuno su nebitni), Škoda je brend s jednom od najdužih trkačkih tradicija.

U svojoj 120 godina dugoj „karijeri“, imali su brojne slavne modele. Popular i 130 RS su najviše proslavili Škodu na početku njihovog puta. Zatim su došli Favorit i Felicia koji su bili izuzetno konkurentni u klasi Kitcar automobila do 1400 ccm. Najtrofejniji model marke, ali svakako jedan od najtrofejnijih automobila u historiji relija je Fabia. Iako njena WRC inačica nije bila najkonkurentnija, ono što je uslijedilo nakon Fabie WRC je učinilo Škodu najpoželjnijim reli automobilom.

Fabia S2000 je „harala“ IRC šampionatom od 2010. do 2012. kada je taj šampionat ugašen, a 2011. je osvojen i S-WRC šampionat. Nasljednica Fabie S2000 je neumoljiva Fabia R5 koja je 2019. predstavljena i u njenoj R5 EVO izvedbi. S preko 1.500 pobjeda u generalnom plasmanu i ko zna koliko pobjeda u klasi RC2, nacionalnih, regionalnih titula, Fabia R5 i R5 EVO su automobili koje želite voziti ukoliko imate ambicije da budete najbolji. Na putu je i potpuno nova Fabia Rally2, nasljednica slavne Fabie R5/R5 EVO, a testiranja su rađena i u Hrvatskoj.

Kada smo sumirali Škodinu trkačku historiju, možemo se posvetiti temi članka. Bićemo kratki. U novom teaseru, Škoda je prikazala svoje aktuelne Monte Carlo modele, ali i slavne trkačke jurilice i podsjetila na brojne pobjede na Reliju Monte Karlo. Nova Fabia Monte Carlo debituje 15. februara, a prve skice su već objavili prije nekoliko dana. Kako u Škodi ne namjeravaju ponuditi Fabiu RS, Monte Carlo će biti najdinamičnija izvedba, iako po svemu sudeći možemo očekivati ovaj automobil i sa 1.0 TSI motorom. Ipak, sigurni smo da će mnogi željeti moćni 1.5 TSI sa 150 KS u ovakvom automobilu. Jedini problem bi mogla biti cijena, ali nećemo pričati previše unaprijed. Čekamo 15. februar…