Posted on

NOVA VARIJANTA PORSCHE CAYENNE COUPEA POSTAVILA REKORD NA NORDSCHLEIFEU

Još uvijek neimenovana verzija Porsche Cayenne Coupea je postavila novi rekord staze u kategoriji SUV vozila na legendarnoj stazi Nurburgring Nordschleife. Po svemu sudeći najperformantniji Cayenne Coupe koji će se naći u ponudi, krug je zatvorio za 7 minuta i 38,925 sekundi. Iako još uvijek ove varijante nema u prodaju, javni bilježnik je potvrdio ovaj Cayenne Coupe kao serijsko vozilo, a zvanični sistem Nurburgringa GmbH je ovaj rekord svrstao kao zvanični u kategoriji SUV, off-road i pick-up vozila.

„Ova varijanta Cayennea je vrhunski sportaš. Tokom njegovog razvoja, fokusirali smo se isključivo na performanse koje se ostvaruju na cesti. Naš rekorderski Cayenne je baziran na Turbo Coupe izvedbi, ali sistemski dizajniran za maksimalnu dinamičnost.“, izjavio je potpredsjednik produkcijske linije modela Cayenne, Stefan Weckbach.

Glasine koje su ranije kružile medijima govore da ovaj automobil pokreće 4.0 litarski V8 biturbo motor sa 631 KS. To je manje od najsnažnijeg u ponudi, Turbo S E-Hybrid modela, ali drugačije podešavanje ovjesa ovu varijantu čine daleko bržom, sportski nastrojenijom i samim tim bržom na stazi u odnosu na snažniji Turbo S E-Hybrid.