Posted on

NOVI MERCEDES-AMG GT ĆE BITI ADUT „TROKRAKE ZVIJEZDE“ PROTIV PORSCHEA 911

Nakon nedavnog debija SL roadstera, Mercedes-AMG se priprema za lansiranje druge generacije modela AMG GT. Rival Porschea 911 će se temeljiti na potpuno novoj platformi koju će dijeliti sa SL-om, a novi GT će biti pozicioniran kao još sportskija verzija modela prve generacije koja je na izmaku svog životnog vijeka.

Pokretat će ga poznati motor, AMG-ov 4.0 litarski biturbo V8. Njegova snga bi trebala iznositi više od 600 KS u modelu s oznakom GT 63, naglašavajući jasnu razliku između njega i 63 verzije novog SL-a. Obzirom na to da se nalazimo u 2022. godini, ne možemo zamisliti model bez elektrifikovane izvedbe, a u ovom slučaju to će biti elektrifikovana V8 pogonska jedinica u plug-in hibridnom modelu.

Zahvaljujući novoj aluminijumskoj MSA platformi koja je projektovana da može koristiti i Mercedesov 4MATIC+ pogon na sve točkove, sljedeći AMG GT vjerovatno će prekinuti tradiciju koju je nastavio i odlazeći model koristeći zadnji pogon, te bi i ovaj superautomobil trebao preći na integralni pogon, s čime bi veoma lako spustio vrijeme sprinta od 0 do 100 ispod 3,5 sekunde.

Kao i u drugim AMG modelima s pogonom na sva četiri točka, ovakva konfiguracija će ponuditi širi opseg podešavanja automobila ka vozaču, a više snage bi išlo na zadnju. Očekuje se i upravljanje zadnjim točkovima, AMG-ov prilagodljivi ovjes Active Ride Control i tehnologiju za smanjenje uvijanja i naginjanja šasije u krivinama.

Novi AMG GT po svemu sudeći neće biti dostupan u kabrio izvedbi jer to tržište pokriva novi SL, a još uvijek nije poznato da li će AMG GT postati dvosjed ili će zadržati svoj trenutni 2+2 format. Očekuje se da će novi AMG GT biti predstavljen već ove godine, a početak prodaje se očekuje već početkom 2023. godine.