Posted on

NOVI MERCEDES CITAN DEBITUJE U AVGUSTU

Mercedes-Benz se sprema da predstavi novu generaciju svog lakog dostavnog vozila, Citana. Proizvođač iz Štutgarta je danas objavio novi teaser koji prikazuje skoro u potpunosti zamračen novi Citan, ali bez trunke kamuflaže. Zvanični datum predstavljanja je 25. avgust ove godine, a sada ćemo proći kroz sve informacije koje znamo o nadolazećoj generaciji ovog „dostavnjaka“.

Mercedes će predstaviti Citana u dvije verzije. Prva i „glavna“ je ona s konvencionalnim motorom. Druga, „sporedna“ se, pogađate, oslanja na električni pogon. Iz Mercedesa obećavaju da će novi Citan ponuditi kompaktne dimenzije automobila uz izdašan tovarni prostor, što bi ovaj automobil trebalo učiniti veoma konkurentnim i prilagodljivim, pa samim tim i veoma popularnim na tržištu.

Mercedes kada je Citan u pitanju najviše se oslanja na kupce kojima je potreban gradski dostavljač zbog njegove kompaktne veličine i bočnih kliznih vrata koja se otvaraju s obje strane, veoma široko. U kombinaciji s izuzetno niskim tovarnim pragom, Citan je izuzetno lagan za utovar tereta. Putnička verzija, Citan Tourer, kupcima će ponuditi visoku funkcionalnost i raznovrsnost.

Po uzoru na Renault koji je razdvojio novi Kangoo i Express, Mercedes će takođe kreirati dvije serije LCV modela. Citan će biti pristupačniji dostavnjak, namijenjen manjim firmama, dok će nova T-Klasa biti luksuznija i namijenjena porodicama kojima je potreban prikladan „saputnik“ za njihove aktivnosti.

Citan će debitovati prvi, a očekuje se da istovremeno bude predstavljen i eCitan, koji je zapravo potpuno električna verzija modela Citan. Ukoliko i u ovom slučaju budu slijedili Renault, onda možemo očekivati da istovremeno predstave Citana i T-Klasu istovremeno, baš kao što je bio slučaj s modelima Kangoo i Express.