Posted on

OPEL INSIGNIA ĆE POSTATI SUV U NAREDNOJ GENERACIJI

Sljedeća generacija Opel Insignie dolazi tek 2024., ali već sada su počele da cure informacije o nasljedniku. Prema posljednjim informacijama, Opelova velika limuzina će postati SUV koji će biti nešto poput mješavine modernih SUV automobila i već „prevaziđenih“ monovolumena. Prije svega, možemo očekivati veliku sličnost sa Citroenom C5 koji je takođe doživio transformaciju iz limuzine u terenca, a kako stoje stvari i novi Ford Mondeo će preći u SUV formu. Shodno tome, Opelov potez ima smisla pogotovo u vremenu kada ova vozila uživaju najveću slavu. Nova Insignia će očekivano ponuditi više prostora u kabini, veći prtljažni prostor uz viši položaj sjedenja koji dobijate u svakom SUV-u.

Nova Insignia bi mogla biti smještena na eVMP platformi koju će dijeliti s novom generacijom Peugeotovih modela 3008 i 5008. Ako se to pokaže tačnim, to bi značilo da će nova Insignia najvjerovatnije dobiti i potpuno električnu verziju s različitim opcijama baterija, a domet bi varirao između 400 i 650 kilometara. Očekuje se da će snaga obuhvatati raspon od 135 do 335 konjskih snaga.

Budući da se radi o prerađenoj verziji platforme EMP2, nova osnova će omogućiti Opelu da svojim kupcima ponudi motore s unutrašnjim sagorijevanjem. Ipak, nemojte očekivati ​​da ćete vidjeti „čiste“ SUS motore jer će svi biti upareni s električnim motorima u plug-in hibridnim varijantama. Sadašnja paleta benzinskih i dizel motora s turbopunjačem navodno će biti zamijenjena novim blagim hibridnim jedinicama razvijenim u saradnji s belgijskom inženjerskom kompanijom Punch Powertrain.