Posted on

PORSCHE 911 GT3 RS U ZIMSKOJ FAZI TESTIRANJA

Porsche je poslao prototipove 911 GT3 RS u Švedsku radi testiranja po ekstremnom zimskom, hladnom vremenu. Razvojni tim stavlja jasan naglasak na aerodinamičnost GT3 RS-a i kako on „siječe“ zrak. Prednja maska je slična onoj na standardnom GT3. Porsche nije štedio „trake“ na prototipovima, tako da sigurno nešto kriju. Osim toga, otvori za ventilaciju n haubi su znatno veći nego na običnom modelu.

Bokovi su još složeniji i „zamršeniji“. Otvori za protok zraka su posvuda, od dna karoserije pa do samog vrha. Reporteri su prenijeli da su čak i vrata drugačije oblikovana u svojim nižim dijelovima radi aerodinamike, masivni paneli oko blatobrana kriju još otvora za protok zraka. Straga se nalazi masivno krilo koje je najsličnije onima na trkačkim automobilima. Po svemu sudeći, krilo će imati opciju aktivnog podešavanja sa opcijama visokog i niskog aerodinamičkog potiska.

Novi 911 GT3 RS će koristiti provjereni 4.0 redni šestocilindarski motor koji je u prošloj generaciji razvijao 520 KS, a u aktuelnoj generaciji čak obični GT3 raspolaže sa 510 KS. Očekuje se da će se „vrtiti“ do 9.500 obrtaja, a priča se i o upotrebi mjenjača s dvostrukim kvačilom.

Premijera GT3 RS-a se očekuje nešto kasnije ove godine, a u 2022. bi trebale krenuti i isporuke.