Posted on

UNIŠTENA PRVA FORD PUMA RALLY1 (VIDEO)

Kao što ste mogli vidjeti u našoj prethodnoj objavi, Reli Monte Karlo 2022. je startovao sinoć. Nakon dva brzinska ispita vodi Toyotina posada, Sebastien Ogier – Benjamin Veillas, za volanom Toyote GR Yaris Rally1. Na iznenađenje mnogih, na drugom mjestu se nalazi veteran, najveći reli vozač svih vremena, Sebastien Loeb koji kokpit Ford Pume Rally1 dijeli sa Isabelle Galmiche.

Prvi brzinci su dali mnogo razloga za optimizam Fordovoj ekipi, tačnije M-Sportu koji vodi kampanju za Ford. Ipak, prvi jutarnji brzinac je donio i loše vijesti u tabor M-Sporta. Njihova velika uzdanica, Adrien Fourmaux je krenuo silovito u brzinski ispit Roure / Beuil 1. Na prvom mjerenju, bio je izjednačen sa svojim sunarodnjakom Ogierom koji je u tom momentu bio najbrži na brzincu. Ipak, sitna greška i loša procjena ga je skupo koštala.

Fourmaux je izgubio kontrolu nad svojim autom, isklizao naprijed i udario u brdo. To ga je zatim lansiralo u zrak i isprevrtalo njegovu Ford Pumu Rally1. Nova sigurnosna ćelija je svoj posao obavila vrhunski, ali od automobila nije ostalo praktično ništa. Puma Rally1 s brojem šasije 5, „potrajala je“ svega tri brzinca, a to je ujedno i prvi Rally1 automobil uništen na reliju. Na predsezonskim testiranjima, Thierry Neuville je uništio Hyundai i20 N Rally1, ali je taj udarac bio izuzetno žestok, obzirom na to da je njegov suvozač završio u bolnici i s lakšim povredama.

U nastavku pogledajte video kako je to izlijetanje izgledalo iz automobila Adriena Fourmauxa: