Posted on

PORSCHE CILJA ODBRANITI TITULU NA VIRTUELNOJ UTRCI 24 SATA LE MANSA

U pokušaju da odbrani titulu, Porsche Esports tim stavlja u igru dva digitalna modela 911 RSR na virtuelnoj utrci 24 sata Le Mansa ovog vikenda. Delegacija tvorničkih vozača je 2020. godine osvojila GTE klasu na debitantskom nastupu utrke izdržljivosti na simulacionoj platformi rFactor2. I ove godine, iskusni profesionalni vozači iz pravog motosporta će dijeliti volan Porschea od okvirno 510 KS sa uspješnim stručnjacima za simracing. Deset modela 911 RSR se ove godine pridružuje utrci od 50 vozila, što uključuje i LMP2 prototipove. U GTE kategoriji, Porsche čini skoro polovinu postave. Top događaj izdržljivosti na virtuelnom „Circuit des 24 Heures“ počinje ove subote u 14 sati.

 

Posebno zanimljivo za ljubitelje Porschea: Proizvođač sportskih automobila će izvještavati uživo sa virtuelne utrke 24 sata Le Mansa od subote u 13:30 sati. U trkačkom centru koji je posebno pripremljen za ovaj događaj u njemačkom gradu Gronau, šest od osam tvorničkih vozača će izmjenično upravljati simulatorima. Intervjui sa stručnjacima i takmičarima, analize i pozadinski izvještaji zaokružuju program, koji je zakazan za emitovanje do 14.30 sati u nedjelju. Emisija će se prenositi na Porscheovom Twitch kanalu (http://www.twitch.tv/porsche) kao i YouTube-u (https://www.youtube.com/watch?v=KDbby0ZgmoI). Kao i uvijek, Porsche objavljuje najnovije informacije o automobilskim utrkama na svom Twitter kanalu @PorscheRaces. Prenos uživo je dostupan na (https://motorsports.porsche.com).

 

„Uporedo sa pravim motosportom, simracing postaje sve važniji za Porsche. Putem ove platforme možemo raspaliti strast prema našem brendu među potpuno novom ciljnom grupom. Zato smo 2019. godine osnovali Porsche TAG Heuer Esports Supercup, u kojem se najbolji svjetski sim trkači suprotstavljaju jedni drugima. Kup ulazi u svoju četvrtu sezonu početkom februara,“ objašnjava Marco Ujhasi, menadžer Esports-a u Porsche Motorsport-u. „Mješavina profesionalnih i sim trkača dokazala je svoju vrijednost na debiju virtuelne utrke 24 sata Le Mansa 2020. godine – što je naglašeno našom pobjedom u GTE klasi. Sada želimo da ponovimo taj uspjeh. Osjećamo da smo opet vrlo dobro pripremljeni da savladamo ovaj izazov sa našim timskim partnerom Coanda Esports. Kao i u stvarnim utrkama na stazi, virtuelna trkačka scena se također oslanja na besprijekoran timski rad i posvećivanje pažnje detaljima. S obzirom na žestoku konkurenciju, ovi faktori mogu biti ključ uspjeha.“

 

Porsche rješava utrku izdržljivosti sa vrhunskom postavom vozača, u svoja dva modela 911 RSR. Digitalni sportski automobil broj 91 sa profesionalcima za simracing Martinom Krönkeom (Njemačka) i Mackom Bakkumom (Holandija) dijele novoimenovani Porsche Junior Laurin Heinrich (Njemačka) i Mitchell deJong iz SAD-a. Kasnije tokom godine, Heinrich će voziti okvirno 515 KS modela 911 GT3 Cup u pravom Porsche Mobil 1 Supercup-u koji se održava kao dio programa podrške Formuli 1 i Carrera Cup Deutschland-u. Vozač iz Würzburga sa malim zakašnjenjem stići će u sjedište Coanda Esports-a u gradu Gronau, Westphalia, zbog svojih trkačkih obaveza na pravoj 24-satnoj utrci u Dubaiju.

 

Pobjednici GTE-a na inauguracijskom događaju će pokušati odbraniti svoju titulu na virtuelnu utrku 24 sata Le Mansa u automobilu broj 92: Ayhancan Güven (Turska), Tommy Östgaard (Norveška) i Joshua Rogers (Australija) su dobili podršku od Amerikanaca Sage Karama predstojećeg vikenda. Rogers je osvojio Porsche TAG Heuer Esports Supercup 2019. i 2021. godine. Turski trkački profesionalac Güven bio je, u posljednje dvije godine, prethodnik trkača Laurin Heinrich kao Porsche Junior u Porsche Mobil 1 Supercup-u.

 

Ostali modeli 911 RSR će biti reklamirani od strane timova koji su aktivni na pravim trkačkim stazama širom svijeta kao kupci Porschea. Proton Competition izlazi sa dva automobila sa startnim brojevima sa FIA World Endurance Championship-a (WEC). Automobilom 77 upravljaju: Porscheov tvornički vozač Matt Campbell (Australija) sa Jeremy Bouteloupom iz Francuske i holandskim vozačima Loek Hartogom i Kevin van Doorenom. U automobilu broj 88 koji vodi Coanda Esports vozačke dužnosti dijele: Dylan Pereira (Luksemburg), Sindre Furuseth (Norveška), Charlie Collins (Velika Britanija) i Dayne Warren (Australija).

 

Tim Project 1 x BPM također ima dva modela 911 RSR, koje voze: Jimmy Broadbent (VB), Bram Beelen (Nizozemska), René Buttler i Tim Neuendorf (oba Njemačka), njihov sunarodnik Nicolas Hillebrand, Zbigniew Siara iz Poljske, Peyo Peev (Bugarska) i Riccardo Pera, italijanski specijalista za izdržljivost. GR Wolves Racing također izlazi sa dvije delegacije. Svi Porsche timovi koji učestvuju su navedeni u nastavku:

 

Br. 25: Absolute Inspeed Racing (Kina)

Johnathan Hoggard (VB) / Daniel Cao / Xiayufei Li / Yanzhe Li (svi iz Kine)

 

Br. 56: Team Project 1 xBPM (Njemačka)

Jimmy Broadbent (VB) / Bram Beelen (Nizozemska) / Tim Neuendorf (Njemačka) / René Buttler (Njemačka)

 

Br. 57: Team Project 1 xBPM (Njemačka)

Riccardo Pera (Italija) / Nicolas Hillebrand (Njemačka) / Zbigniew Siara (Poljska) / Peyo Peev (Bugarska)

 

Br. 61: SEM9 Axle (Malezija)

Alister Yoong (Malezija) / Avila Bahar (Indonezija) / Nabil Azlan (Malezija) / Davide Arduini (Italija)

 

Br. 77: Proton Competition (Njemačka)

Matt Campbell (Australija) / Loek Hartog (Nizozemska) / Kevin van Dooren (Nizozemska) / Jeremy Bouteloop (Francuska)

 

Br. 86: GR Wolves Racing (VB)

Ben Barker (VB) / Bart Horsten (Australija) / Adam Maguire (Irska) / Liam de Waal (Nizozemska)

 

No. 87: GR Wolves Racing (VB)

Tom Gamble (VB) / Alex Malykhin (Bjelorusija) / Philipp Puschke (Njemačka) / Turkka Hakkinnen (Finska)

 

Br. 88: Proton Competition (Njemačka)

Dylan Pereira (Luksemburg) / Sindre Furuseth (Norveška) / Charlie Collins (VB) / Dayne Warren (Australija)

 

Br. 91: Porsche Esports Team (Njemačka)

Laurin Heinrich (Njemačka) / Mitchell deJong (SAD) / Mack Bakkum (Nizozemska) / Martin Krönke (Njemačka)

 

Br. 92: Porsche Esports Team (Njemačka)

Ayhancan Güven (Turska) / Sage Karam (SAD) / Joshua Rogers (Australija) / Tommy Östgaard (Norveška)

 

Raspored (po srednjoevropskom vremenu)

Virtuelna utrka 24 sata Le Mansa počinje u subotu 15. januara 2022. godine u 14 sati po lokalnom vremenu. Zvanični treninzi i probne utrke održane su u četvrtak i u petak, ali se nisu prenosile uživo. Kvalifikaciona sesija u trajanju od 20 minuta za GTE klasu počinje ovog petka u 19:10, nakon čega slijedi dvočasovno zagrijavanje u subotu ujutro od 10:00. Utrka počinje u 14 sati, a kraj je zakazan za nedjelju u 14 sati.

 

Gdje gledati virtuelnu utrku 24 sata Le Mansa

Nekoliko kanala društvenih medija nudi live stream virtuelne utrke izdržljivosti u Le Mansu na rFactor2 platformi za simulaciju, na primjer YouTube (www.YouTube.com/traxiongg i www.YouTube.com/user/FIAWEC) i Twitch (www.Twitch). tv/traxiongg). Organizator događaja će također objavljivati najnovije vijesti na Facebooku, Instagramu i Twitteru na @lemansvirtual.

 

Komentari prije utrke

Laurin Heinrich (Porsche Esports tim #91): „Nevjerovatno je dobiti priliku za takmičenje u virtuelnu utrku 24 sata Le Mansa za Porsche Esports Tim. Činjenica da se utrkujem i na pravoj 24-časovnoj utrci u Dubaiju istog vikenda za mene predstavlja poseban izazov. Moram da odletim iz Emirata pre kraja utrke i da stignem Gronau do Coanda Esportsa. Očigledno, cilj mi je da odbranim pobjedu Porschea 2020. sa svojim jakim timom Mitchell deJongom, Martinom Krönkeom i Mack Bakkumom. Zahvaljujući našem intenzivnom timskom radu i radu na pripremama, nalazimo se u obećavajućoj poziciji za ovu turku izdržljivosti.“

 

Joshua Rogers (Porsche Esports tim #92): „Zaista se radujem virtuelnom događaju u Le Mansu – čast mi je što mogu ponovo da predstavljam brend kao što je Porsche na tako velikoj sceni. Prošlo je dosta vremena od mog posljednjeg puta, ali kao tim, spremni smo koliko možemo biti. Naravno, dat ću sve od sebe da odbranim titulu. Ayhancan, Tommy, Sage i ja guramo jedan drugoga naprijed i naporno radimo da izvučemo maksimum iz automobila u svim mogućim uslovima.“