Posted on

NOVA HONDA CIVIC TYPE R U AKCIJI NA SUZUKI (VIDEO)

Krajem prošle godine smo vam pisali o novoj Hondi Civic Type R čiji se razvoj trenutno odvija u Japanu na čuvenoj stazi Suzuka koja je za Hondu od izuzetne važnosti. Ipak je to nacionalni ponos. Pisali smo i o tome da će na Sajam automobila u Tokiju stići i kamuflirani prototip nove generacije slavnog hot hatchbacka. Nekoliko sedmica kasnije i došli smo do dana kada je Sajam automobila u Tokiju otvorio svoja vrata za posjetioce, a samim tim i prikazan je pomenuti prototip.

Pod posebno dizajniranom kamuflažnom folijom, krije se automobil koji bi trebao biti posljednji ultimativni hot hatch u historiji. Naravno, stvari se uvijek mogu promijeniti pa da neko „dođe“ pameti i zaustavi ludilo zvano elektrifikacija. Još jednom ponavljamo, ništa se ne dobija osim jednog velikog problema u budućnosti. No nećemo kvariti ovaj članak „elektrifikacijom“ već ćemo ga u potpunosti posvetiti još jednom impresivnom primjerku japanskog inžinjeringa.

O novom Civicu Type R se pišu brojne glasine, izmišljaju se razne priče. Realnost je da se malo zvaničnih podataka zna, a jedino možemo pisati o nekim nagađanjima koja nam se čine u ovom momentu logičnim. Da će novi CTR imati 400 KS kako neki strani mediji pišu, teško je povjerovati. To bi ipak bilo previše za cestovni auto s prednjim pogonom. Mi očekujemo nekih 350 do 360 KS iz unaprijeđene pogonske jedinice koju je koristila i FK8 generacija. Dakle 2.0 turbo, četiri cilindra uparen sa šestostepenim manuelnim mjenjačem – i dalje bez CVT verzije, baš onako kako treba. Čini se da jedino Japanci i dalje prave čistokrvne hot hatcheve.

Jedina novost je video sa snimcima pored staze i iz automobila u kojima se vidi kako novi CTR „ždere“ asfalt na Suzuki. Nešto više, naravno nećete saznati. Sve dok Honda ne odluči drugačije. Do tada, uživajte u ovome što imate.