Posted on

BROJNE PREMIJERE NA TOYOTINOM ŠTANDU U TOKIJU

Toyota je na Sajam automobila u Tokiju 2022. došla s nekoliko značajnih premijera, uključujući nadograđeni GRMN Yaris i tri konceptna vozila, a niti jedan od ta tri nema nikakvu poveznicu jedan s drugim. Konceptni trkaći automobil GR GT3 najavili smo prije par dana uz “hardcore” GR Yarisa, ali nismo najavili sportsku verziju potpuno električnog crossovera bZ4X, te off-road verziju Lexusa NX.

Kada je Toyota izbacila teaser modela GR GT3, činilo nam se da je u pitanju neka „mutacija“ GR Supre, ali sada kada vidimo koncept u cjelosti, zasigurno se možemo složiti s ostatkom javnosti koji pronalazi sličnost i sa kultnom Toyotom 2000GT. Toyota ne nudi nikakve informacije o snazi ili performansama, jednostavno navodeći da je GR GT3 razvojni automobil čiji je cilj privući pažnju potencijalnih takmičara u kategoriji GT3.

Električni crossover bZ4x je dobio GR Sport paket. Naravno, u pitanju je samo koncept, a očekivali bismo da se taj paket vizuelnih nadogradnji nađe i na serijskom automobilu. Ipak, Toyota barem za sada ne namjerava da uradi takvo što. U konačnici se i slažemo s tom filozofijom. Zaista nema smisla pokušavati na silu učini nešto uzbudljivim kada to zapravo nije.

Baziran na plug-in hibridu NX 450h, koncept NX PHEV predviđa ekološki prihvatljiv pristup off-road vožnji s povišenim ovjesom i snažnim gumama za sve terene koje mogu pokoriti svaki teren čak i u baterijskom modu rada. Uz njega, predstavljen je i ROV side-by-side koncept bagija, koji nosi identičnu nijansu bronzane boje i pokreće ga vodik. Međutim, to nije vozilo na gorive ćelije. ROV ima 1.0 litarski motor koji funkcioniše slično kao i benzinski motor.