Posted on

TOYOTA PREDSTAVILA NOVI GRMN YARIS

Život nije fer. Prije par dana, Toyota je najavila dolazak „paprenog“ GR Yarisa. I baš kada smo pomislili da će novi GRMN biti dostupan u cijelom svijetu u novoj limitiranoj seriji, automobil je zvanično predstavljen, a uslijedilo je i veliko razočarenje. Činjenica da je i sam GR Yaris prilično rijedak automobil na ovim prostorima je dovoljno loša, a ako uzmemo u obzir da će novi GRMN Yaris biti isključivo dostupan u Japanu, dan nam nije mogao gore početi.

Prvi GRMN Yaris je takođe bio limitirana serija, zasnovana na prošloj generaciji Yarisa. Pod haubom je bio 1.8 motor s kompresorom koji je razvijao 205 KS i imao je prednji pogon. Stvari su sada nešto drugačije. Novi GRMN pokreće trocilindarski 1.6 turbo motor s 270 KS i pogonom na sva četiri točka. To je praktično ista snaga koju ima i obični GR Yaris, a ono u čemu je ovaj napredniji od standardnog jeste činjenica da su novi GRMN dosta olakšali i unaprijedili ovjes.

Toyota je olakšala GR Yaris 20 kilograma. Od karbonskih vlakana je izrađena hauba, krov i zadnji spojler, a zadnja sjedišta su takođe izvađena. Sama šasija je značajno ojačana sa varovima na 565 više tačaka. GRMN je širi 1,3 cm i niži isto toliko. Šestostepeni manuelni mjenjač sada ima kraći prenos brzina radi boljeg ubrzanja, a ugrađen je i mehanički šper diferencijal.

Napredniji GRMN Yaris sa „Circuit“ paketom dolazi sa adaptivnim Bilstein ovjesom, većim kočnicama i posebnim 18-inčnim felgama, a prošireni su pragovi i dodan je lip spojler. Samo 50 primjeraka sa Circuit paketom će biti ponuđeno u prodaji. U „Rally“ paketu, kupci dobijaju GR amortizere, set stabilizatora s kraćim hodom, GR podne zaštite i GR roll bar.

Došli smo i do cijene. Standardni Yaris u BiH kreće od 74.710 KM u Icon paketu, dok je najskuplji, Race paket dostupan od 86.640 KM. GRMN Yaris u Japanu kreće od 109.173 KM.