Posted on

PORSCHE DESIGN SLAVI SVOJU 50. GODIŠNJICU

Stuttgart. Zlatni jubilej Porsche Design-a: Porsche AG čestita na dostignutom cilju. Dva veoma posebna automobila se ističu za 50. godišnjicu: ekskluzivni model „911 Izdanje za 50. godišnjicu Porsche Design-a“ i povijesni model 911 S 2.4 Targa iz 1972., godine osnivanja Porsche Design-a, vjerno obnovljen od strane odjela Porsche Classic. Ono što ih ujedinjuje je shema boja, koja podsjeća na legendarni sat Chronograph I koji je dizajnirao profesor Ferdinand Alexander Porsche 1972. godine, a gdje je dominacija crne boje očigledna kako u eksterijeru, tako i u unutrašnjosti. Pored njih, Porsche Design predstavlja i sat „Chronograph 1 – 1972 Limited Edition“. Porsche muzej će proslaviti godišnjicu svojom posebnom izložbom koja se otvara 19. januara 2022.

„Kada preispitate funkciju nečega, forma se ponekad pojavljuje kao sama od sebe“ – tako je profesor Ferdinand Alexander Porsche opisao ono što i danas pokreće inženjere i dizajnere studija Porsche Design. Osnovao je Porsche Design 1972. godine sa bratom Hans-Peterom. Dizajner modela Porsche 911 je zamislio kompaniju koja će principe i duh Porschea prenijeti izvan granica automobila. Porsche Design je odavno postao međunarodno poznati brend premium načina života, poznat po funkcionalnim i izdržljivim proizvodima sa minimalističkim dizajnom.

Ekskluzivno posebno izdanje: između modernog i klasičnog dizajna

„Porsche 911 Izdanje za 50. godišnjicu Porsche Design-a“ je ograničena serija od 750 automobila sa brojnim karakteristikama inspirisanim kultnim dizajnima profesora F.A. Porschea. Pored potpuno crnog eksterijera, znak prošlosti uključuje klasične karirane Sport-Tex središnje panele sjedišta i crvenu kazaljku za sekunde Porsche Design Subsecond sata u Sport Chrono serijskom paketu.

Posebno izdanje se bazira na model 911 Targa 4 GTS i može se naručiti počev od 185.606 eura[1]. Jubilarni model stiže u evropskim prodajnim centrima partnera od aprila. Kupci se mogu odlučiti i za posebnu verziju novog izdanja legendarnog sata Chronograph I. Karakteristike kao što su broj izdanja i rotor u obliku točka naglašavaju povezanost sa modelom „911 Izdanje za 50. godišnjicu Porsche Design-a“.

U potpunosti jedinstven: model 911 S 2.4 Targa sa potpisom profesora F.A. Porschea

Za proslavu 50. godišnjice Porsche Design-a, Porsche Classic je posljednje dvije godine radio na jedinstvenom projektu. Model 911 S 2.4 Targa iz 1972. godine je restauriran za godišnjicu. 1972. je i godina osnivanja odjela Porsche Design. „Ideja je bila da se proizvede istorijski pandan novom modelu „911 Izdanje za 50. godišnjicu Porsche Design-a,“ objašnjava Ulrike Lutz, šef odjela Porsche Classic. „Uz pomoć novog programa Sonderwunsch (posebne želje), uspjeli smo implementirati ideju o jedinstvenom paru vozila. Zadatak dizajnera i restauratora je bio da pažljivo prenesu specifikacije novog automobila u klasični dizajn.”

Vozilo korišteno kao osnova, a to je model 911 T 2.4 Targa iz 1972. godine, je bio u lošem stanju i nedostajali su mu neki dijelovi. Iako bi to inače bio težak početak projekta obnove, u ovom slučaju taj podatak nije bio važan za planirane izmjene. Stručnjaci iz Porsche Classic-a su u potpunosti nadogradili motor i šasiju na specifikacije S verzije. Poznat kao vrhunski model svog doba, imao je zapreminu motora od 2.341 cc koji je proizvodio 190 KS pri 6.500 o/min, a bio je opremljen mehaničkim ubrizgavanjem goriva.

U čast profesora Ferdinanda Alexandra Porschea, ovo jedinstveno vozilo je u istim bojama kao i legendarni sat Chronograph I koji je dizajnirao 1972. godine, gdje crna boja dominira i eksterijerom i unutrašnjosti. Bokovi su ukrašeni klasičnim prugama sa strane sa platinastom satenskom završnom obradom i integrisanim Porsche Design natpisima. Posebno se ističe zaštitna rešetka Targa koja je također  laserski obrađena do završne obrade u satensko platinastoj boji – novoj interpretaciji brušenog nehrđajućeg čelika originalnog klasičnog modela. Natpis Targa je izrađen u mat crnoj boji. Kao i model posebnog izdanja, rešetka na zadnjem poklopcu motora sadrži oznaku „Porsche Design 50th Anniversary“ sa reprodukcijom potpisa profesora F.A. Porschea.

Ostali proizvodi i dodaci za 50. godišnjicu

Za sve ljubitelje Porschea i satova, Porsche Design predstavlja „Chronograph 1 – 1972 Limited Edition“ sa istorijskim logotipom i natpisom. Ovo izdanje originala, ograničeno na 500 primjeraka, nema vizualne sličnosti sa novim vozilom posebnog izdanja, a dostupno je u uobičajenoj formi.

Ograničene Capsule Collections u modnom asortimanu kao i asortimanu obuće i sportske odjeće, prtljage i dodataka, kao i posebne kolekcije naočala upotpunjuju ponudu povodom 50. godišnjice.

O Porsche Design-u

„Dobar dizajn mora biti iskren,” je uvijek naglašavao F.A. Porsche. Dizajnirao je legendarni Porsche 911 i osnovao dizajnerski studio 1972. godine. Danas, generalni direktor Roland Heiler i njegov tim i dalje slijede tu filozofiju. Koristeći autentične materijale, dizajniraju pažljivo promišljene, funkcionalne i izdržljive proizvode sa minimalističkim dizajnom. Kao interni dizajnerski tim brenda Porsche Design, njihovi inspirativni visokokvalitetni proizvodi uključuju satove, sunčane naočale, prtljagu i kožnu galanteriju.

Sa lokacijama u gradovima Zell am See, Berlin i Ludwigsburg, Los Angeles i Šangaj, dizajnerski ured nudi svoje usluge i međunarodnim klijentima. Rezultat su prvoklasna roba široke potrošnje, kućanski aparati i industrijski proizvodi – na primjer u saradnji sa kompanijama Elan, KEF, LaCie, Morita i Panasonic.

Izbor materijala igra odlučujuću ulogu u proizvodima Studija F. A. Porsche. Titan i ugljik ih mogu pretvoriti u doživotne partnere, a i dodati nove, neočekivane funkcije. Kombinacija tradicionalnog, iskrenog pristupa dizajnu sa ambicioznim inovacijama pretvara proizvode u prave luksuzne predmete.

Posebna izložba u Porsche muzeju

Porsche muzej obilježava 50. godišnjicu Porsche Design-a posebnom izložbom koja će trajati do 11. jula 2022. Dio će sadržavati informacije o životu profesora F.A. Porschea, njegovoj filozofiji dizajna i njegovom velikom kreativnom uticaju. Bit će izloženi i eksponati koji obuhvataju pet decenija i veliki asortiman proizvoda.

Simbol početka rada studija Porsche Design je sat Chronograph I, sa dvije verzije legendarnog sata koje čine glavni dio posebne izložbe. Koncept dizajna je opipljiv od ovog glavnog dijela izložbe pa sve do ostalih eksponata. Na primjer, avijatičarske sunčane naočale P8478, serija satova Monobloc Actuator sa potpuno integrisanim krunicama, lula za duhan P3613 i mobilni telefon P9521. Predmeti izloženi u Porsche muzeju uključuju i model 993 Speedster u vlasništvu profesora F.A. Porschea – kao i model 904 koji je opisao kao svoje remek djelo. Porsche 911 S 2.4 Targa iz 1972. godine obnovljen od strane Porsche Classic-a i novo izdanje modela „911 Izdanje za 50. godišnjicu Porsche Design-a“ također će biti dio posebne izložbe.

[1] Sa uključenim PDV-om i sa karakteristikama specifičnim za zemlju (Njemačka)