Posted on

PORSCHE JE PREDSTAVIO EKSKLUZIVNI TAYCAN GTS HOCKENHEIMRING EDITION

Povodom obilježavanja 90. godišnjice staze Hockenheimring, Porsche predstavlja prvo specijalno izdanje zasnovano na svom električnom sportskom automobilu: Porsche Taycan GTS Hockenheimring Edition. Mnogo jedinstvenih detalja, kao što je farba koja dolazi u Stone Grey boji iz prilagođenog programa boja u kombinaciji sa naglašenim detaljima u Bronzite boji, čine ovo posebno izdanje prepoznatljivim. Porsche Exclusive Manufaktur se pobrinuo za posebno prilagođenu unutrašnjost u kojoj se kombinuje crna koža sa dekorativnim šavovima i veliki broj detalja u Island Green boji. Na nekoliko mjesta, logotip godišnjice „90 Jahre Hockenheimring“ ukazuje na ekskluzivni karakter ovog Taycan GTS modela sa do 440 kW (598 PS)[1]. Osnovna ideja iza dizajna ovog specijalnog izdanja je bilo objedinjavanje mota Hockenheimringove godišnjice „mobilna evolucija“ sa „tradicionalnom elegancijom“. Posebno izdanje će biti dostupno u Njemačkoj i na drugim odabranim evropskim tržištima.

Ekskluzivni pristup također dolazi kao dio paketa opreme automobila: uz ključeve automobila, kupci se mogu identifikovati kao vlasnici posebnog izdanja. To im daje pravo da voze do Porsche Experience Centra (PEC) Hockenheimring, koji se nalazi u samom srcu trkačke staze. Uz ovaj model imate dvije godine besplatnog punjenja.[2] Kupci također mogu uživati u povlaštenom parkingu na PEC „Frühschicht“ događajima, to su mjesečna okupljanja zaljubljenika u vozila kompanije Porsche.

 

„Ovim ekskluzivnim specijalnim izdanjem, mi ne samo da oduševljavamo ljubitelje naših potpuno električnih sportskih automobila, također i ističemo našu privrženost Hockenheimringu“, kaže Alexander Pollich, predsjednik Izvršnog odbora Porsche Deutschland GmbH. „Želimo da čestitamo legendarnoj trkačkoj stazi na bogatoj 90-godišnjoj historiji. Sa tamošnjim Porsche Experience Centrom, Hockenheimring od 2019. godine više nego ikada predstavlja dom za naš brend.“ Tokom jubilarne godine, model Porsche Taycan GTS Hockenheimring Edition će biti izložen kao izložbeni automobil na Hockenheimringu.

Spoljašnjost: Posebna šema boja i logotip godišnjice vrhunskog kvaliteta

„Fini materijali, elegantna kombinacija boja i neobični detalji koje još nismo imali prilike vidjeti izvedene na ovaj način na modelu Taycan – predstavljaju ono što ovo specijalno izdanje čini jedinstvenim,“ kaže Alexander Fabig, potpredsjednik Individualization & Classic odjela u Porscheu. Stone Grey boja koja dolazi iz prilagođenog programa boja i koja je rezervisana za ovo specijalno izdanje, u tekućoj godini modela Taycan. Ova bezvremenska, upečatljiva boja Porscheovog eksterijera naglašava emotivni karakter ovog električnog sportskog automobila. Bronzite boja je razvijena kao kontrastna boja koja zaokružuje šemu. Predstavlja reinterpretaciju klasičnih metalik tonova i daje eleganciju vanjskim i unutrašnjim naglašenim detaljima.

Još jedna od atrakcija je Mission E Design točak od 21 inča. Središte točka je ofarbano u Bronzite boju (završni sloj u boji satena), dok je okolna ivica felge u boji eksterijera, Stone Grey (visoki sjaj). Završna obrada u boji satena i boja visokog sjaja su nanesene zajedno, na svaku felgu, ova kombinacija čini vozilo još ekskluzivnijim. Poput središnjeg djela točka, poklopac ratkape je obojen u Bronzite boju (završni sloj u boji satena) i na njoj se nalazi obojeni Porscheov grb. Kočiona kliješta su obojena u crno (visoki sjaj).

Ostali detalji naglašeni Bronzite bojom uključuju SportDesign bočnu oblogu pragova, unutrašnjost zadnjeg difuzora koji posjeduje rebrasti dizajn i oznaku modela „Taycan GTS“ na vratima prtljažnika. Pločica sa izdignutim logotipom godišnjice krasi stup koji dijeli prednji i zadnji dio auta, i time ukazuje na povod za specijalno izdanje. Natpis „Hockenheimring Edition“ pored njega je u Stone Grey boji.

Unutrašnjost: dekorativni šavovi u Island Green boji i Paldao drvo

Koncept kojim je uređen eksterijer se nastavlja i u unutrašnjosti. Dekorativni šavovi u Green Island boji pružaju kontrast unutrašnjosti od crne kože. Ova šema boja je tu po prvi put, u Taycan seriji modela.

Dekorativna obloga od Paldao drveta otvorenih pora je još jedna stvar koja obilježava ovaj automobil. U Bronzite boju su obojeni: mjenjač, držači čaša i ventilacioni otvori iznad centralne konzole, kao i bočni ventilacioni otvori na vozačevoj i suvozačevoj strani. Višenamjenski sportski GT volan je nadograđen oblogom u Bronzite boji, kao i dekorativnim šavovima i oznakom za 12 sati u Island Green boji. Podne prostirke su upotpunjene kožnim uloškom i ukrasnim šavovima u Green Island boji.

Još jedna posebna karakteristika je Hockenheimringov reljefni logotip napravljen za godišnjicu koji se nalazi na poklopcu pretinca u središnjoj konzoli. Štitnici pragova vrata od brušenog aluminijuma u crnoj boji imaju osvijetljenu oznaku modela „Taycan GTS“. Projektori na vratima na podu automobila prikazuju logotip osmišljen za godišnjicu. Posvećenost Porsche Exclusive Manufaktur-a detaljima je vidljiva i na samom ključu vozila, koji je obojen u vanjsku boju automobila i ima visokokvalitetnu lasersku gravuru logotipa za godišnjicu.

O Hockenheimringu

Svojim prvim događajem – motociklističkom utrkom – održanom 29. maja 1932. godine, otvoren je Hockenheimring koji je tada imao trokutasti raspored staza. Konfiguracija staze je promijenjena 1938. godine, kada je Hockenheimring dobio novi, ovalni oblik i postao brza staza. 2. avgusta 1970. godine je održana prva trka Formule 1 u Hockenheimu. Za budućnost, trkačka staza ima viziju da se razvije u modernu izložbu mobilnosti. „Mobilna evolucija“ – glavna tema godišnjice – opisuje ovo prenošenje prošlosti u budućnost. Dok „Tradicionalna elegancija“ izražava dugu tradiciju i ekskluzivnost Porschea.

O Porsche Experience Centru Hockenheimring

Od svog otvaranja u oktobru 2019. godine, Porsche Experience Centar Hockenheimring pruža ljubiteljima trenutke čistog uzbuđenja. Nalazi se 100 kilometara od sjedišta proizvođača sportskih automobila u Stuttgart-Zuffenhausenu, a nudi centar gdje korisnici mogu iskusiti izložbu vozila, stazu za testiranje upravljanja, područja za dinamiku vožnje i „offroad“ stazu. Posjetioci mogu koristiti vlastiti Porsche ili se osloniti na opsežnu paletu sportskih automobila Porsche Experience Centra kako bi doživjeli raznovrsna iskustva dinamike vožnje uz obučene instruktore. Dodatne informacije o Porsche Experience Centru Hockenheimring i programima vožnje su dostupne na: www.porsche-experienceCentre-hockenheimring.de