Posted on

PREDSTAVLJEN NAJBRŽI SERIJSKI BMW IKADA – M4 CSL

BMW M4 CSL je konačno stigao. Lagani, snažni coupe posljednji je u nizu M modela koji stižu upravo u trenutku kada BMW slavi 50 godina svoje legendarne performantne marke. Novi M4 CSL je ekskluzivan model, a BMW planira proizvesti samo 1.000 primjeraka za cijeli svijet. Coupe je dobio poboljšanja u odnosu na M4 Competition, što ga čini najbržim serijskim BMW-om ikada na stazi Nordschleife. M4 CSL-u je trebalo samo 7:20,2 da zatvori krug na „Zelenom paklu“

Stilski, vizualna poboljšanja BMW-a svode se na performanse, a to znači da je sprijeda BMW optimizirao dizajn za maksimalni potencijal hlađenja i stvaranje povećane potisne sile. Novi M4 je dobio i nove rashladne kanale kako bi se osiguralo da različite komponente automobila održavaju optimalnu radnu temperaturu tokom vožnje i na ulici i na stazi.

M4 CSL pokreće dodatno pojačani 3.0 redni šestocilindarski biturbo motor koji raspolaže sa čak 543 KS, 40 više u odnosu na Competition varijantu. Obrtni moment je takođe poboljšan, a pritisak turbine je povećan sa 17 na 21 bar. Osmostepeni M Steptronic šalje snagu na zadnje točkove, a vozač ima na raspolaganju i zgodne karbonske šalterice iza volana. Za ubrzanje od 0 do 100, ovom automobilu je potrebno samo 3,6 sekundi, dok maksimalna brzina koju može postići iznosi 307 km/h.

Ključni element koji ovaj automobil čini dostojnim CSL oznake je činjenica da je lakši za čak 108,8 kilograma. Uklonjena su stražnja sjedišta, odabrana je tanja zvučna izolacija, korišten je karbon za izradu brojnih komponenti, kao i titanijum. Karbon-keramičke kočnice su takođe doprinijele smanjenju mase, ali i povećanju zaustavne sile. Praktično, svaki djelić automobila je bio izložen detaljnoj analizi  i smanjenju mase na najniži nivo. BMW je spremio posebna sportska sjedišta koja nemaju niti grijanje, niti električno podešavanje, niti lumbalnu podršku. Sve to, kako bi M4 CSL bio što bliži pravom trkačkom automobilu.

Proizvodnja BMW-a M4 CSL kreće u julu ove godine, a početna cijena kreće od oko 261.000 KM.