Posted on

NOVI PEUGEOT 308 SW STIGAO U BIH

Već godinama, Peugeot 308 ozbiljno sprema napad za vrh C-segmenta. Isprva predstavljen 2008. kao zamjena za model 307, 308 je od starta pokupio simpatije kupaca. Osvajao je i titulu automobila godine 2014., a i ove je bio među nominovanima. Na kraju, zauzeo je četvrto mjesto, ali ne želimo komentarisati način ocjenjivanja i izvjesnu pristrasnost žirija i favorizovanje električnih automobila.

Sve na stranu, 308 je izrastao u vrhunski auto. Bez sumnje, radi se o Peugeotovom najznačajnijem modelu koji plijeni svojim izgledom, pristupačnijom cijenom od konkurencije i izdašnim prostorom, a Peugeotovi motori su na dobrom glasu i kada je u pitanju ekonomičnost.

Novi 308 je stigao u BiH početkom marta ove godine. Najatraktivniji 308 ikada je tu da dobro zamisli sve kupce koji su u potrazi za automobilom C-segmenta. Pokušajte mu naći manu… Teško je. Sada je u BiH stigla i njegova karavanska izvedba, 308 SW. Iako smo na fotografijama bili prilično zadovoljni njegovim izgledom, u glavi smo čuvali činjenicu da fotografije znaju zavarati. I zaista, kada je 308 SW u pitanju, itekako varaju. Novi Peugeot 308 SW je još bolji uživo nego što izgleda na fotografijama, a već na prvu smo došli do zaključka da je ovo možda i najatraktivniji karavan na tržištu. Pored izdašnog prostora u kabini, putnici na stražnjim sjedištima takođe imaju dovoljno mjesta i za noge, kao i za glavu, uprkos blago padajućoj liniji krova kao na coupe vozilima. Tu je i monstruozni prtljažnik od 608 litara, koji se može povećati na 1.634 litra kada se spuste zadnja sjedišta.

Razlika u cijeni između karoserijskih izvedbi iznosi svega 1.500 KM. Ponuda paketa je ista kao i kod hatchbacka: Active Pack, Allure, Allure Pack, GT i GT Pack, a i izbor motora je isti. Benzinski motori su provjereni 1.2 PureTech trocilindarski turbo agregati sa 110 i 130 KS, a cijena osnovnog modela s benzinskim motorom iznosi 39.714 KM. Dizelaše predstavlja 1.5 HDI motor od 130 KS i njegova početna cijena iznosi 41.739 KM, a za ljubitelje elektrifikacije tu su i punjivi hibridi sa 180 i 225 KS, a najjeftiniji hibrid košta 65.080 KM.