Posted on

ŠKODA PREDSTAVILA AFRIQ – VIZIJA RELI INAČICE KAMIQA

Škoda Afriq je spremna za etape i izazove legendarnog Relija Dakar. Osmi Škodin studentski konceptni auto je spektakularna reli verzija Škode Kamiq. Ovo je prvi put da je gradski SUV poslužio kao osnova za studentski konceptni automobil. Stručnjaci iz Škoda Motorsporta bili su intenzivnije uključeni u razvoj Škode Afirq od bilo kojeg drugog studentskog konceptnog automobila. Projekt koji je izvelo 25 pripravnika, uključujući tri žene, odaje počast korijenima i izvornom domu Relija Dakar, te ujedno ukazuje na odgovornost Škoda Auta za aktivnosti Volkswagen Grupe u Sjevernoj Africi.

Afriq je zamišljen kao reli terenac, a brojne komponente su posuđene od češke reli kraljice, Fabie Rally2 Evo. Enterijer je u potpunosti preuzet od najuspješnijeg reli automobila današnjice: upravljač, sjedištai pojasevi, a sličnosti su vidljive i izvana. Afriq je dobio Fabijin zadnji spojler, kao i dodatna svjetla sprijeda. Po uzoru na Fabiu Rally2 Evo, izduvna cijev je integrisana u podnicu automobila i zadnji branik. Motor i pogonski sklop su posuđeni od Octavie 4×4. Zamišljeno je da Afriq pokreće 2.0 TSI motor od 190 KS, a Kamiq je dobio i 4×4 pogon koji nema u serijskoj varijanti.

“Naš ovogodišnji studentski konceptni automobil, Škoda Afriq, impresivan je rezultat ogromne kreativnosti i talenta naših nadolazećih zaposlenika. Naša strukovna škola priprema ih na najbolji mogući način za njihovu karijeru u Škodi, dajući im priliku da primjene i učvrste ono što su naučili u ranoj fazi obuke temeljene na praksi. Posebno sam zadovoljan visokom razinom inovativnosti naših učenika, čija je srž održivost. Uvjeren sam da smo s ovim predanim mladim profesionalcima u izvrsnoj poziciji da zajedno oblikujemo budućnost naše tvrtke i učinimo našu transformaciju uspješnom.”, izjavila je Maren Gräf, članica uprave Škode.