Posted on

Porsche objavio povratak u FIA WEC šampionat

Porsche će od 2023. godine ponovo biti dio FIA WEC šampionata u trkama izdržljivosti. Nova specifikacija automobila je privukla Audi i Peugeot da se vrate i pridruže usamljenoj Toyoti, a sada je svoj povratak najavio i Porsche. Najuspješnija marka u historiji trka izdržljivosti nakon odluke upravnog odbora započinje razvoj novog LMDh prototipa baziranog na LMP2 kategoriji.

Pascal Zurlinden, upravitelj Porscheovih fabričkih autosport angažmana, potvrdio je da Porsche namjerava voditi dvostruku kampanju, što podrazumijeva nastupe i u FIA WEC šampionatu, kao i u IMSA šampionatu, a prvi nastup ih očekuje na trci 24h Dejtone 2023. U momentu povratka, biće navršeno pet godina od Porscheovog oproštaja od LMP1 klase WEC šampionata koju su poharali svojim 919 Hybrid prototipom.

„LMDh koncept dozvoljava Porscheu da nastavi prikazivati DNK brenda u koji su utkane trke izdržljivosti. Možemo se takmičiti u oba šampionata i u najvećim trkama izdržljivosti na svijetu s istim automobilom. Autotrke su trenutno usmjerene ka maksimiziranju efikasnosti svih troškova, što vodi ka upotrebi nekih standardiziranih dijelova kako bi se smanjili troškovi.“, zaključio je Zurlinden.