Posted on

PORSCHE PO PRVI PUT PRIKAZAO SVOJ NOVI HIPERAUTOMOBIL

Porsche želi ponovo pobijediti na 24h Le Mana. Većim dijelom 21. stoljeća, Porsche je dominirao na čuvenoj trci, ali je nakon „Diesel gate“ afere bio pogođen mjerama VW Grupacije pa su se povukli iz WEC šampionata na kraju 2017. godine . Sada se Porsche sprema za ulazak u novu kategoriju koja nosi naziv „Hypercar“, a zamjena je za nekadašnju LMP1 klasu. Porscheova odluka da uđe u ovu kategoriju omogućit će mu da se ponovo bori za pobjedu na Le Manu i ukrsti koplje s Toyotom koja je preuzela tron nakon Porscheovog izlaska iz šampionata.

Unutar Hypercar kategorije, postoje odvojene LMH i LMDh klase. LMH klasa je namijenjena automobila napravljenim prema propisima Hypercar kategorije. Ti propisi kojima upravlja FIA ostavljaju puno prostora za kreativnost proizvođačima i različite primjene hibridnog pogona koji je obavezan. LMDh klasa, u kojoj će biti i Porsche je ekonomski isplativija obzirom na to da se gotova šasija može kupiti od dobavljača koje je FIA odobrila, a to su Dallara, Multimatic, Ligier i Oreca. Tim koji kupuje šasiju zatim ubacuje svoje komponente u šasiju kao što su SUS motor, hibridni sistem, aerodinamički paket i mjenjač, što značajno snižava troškove učešća.

Porsche se odlučio za šasiju koju potpisuje Multimatic i već usko sarađuju na razvoju novog LMDh prototipa. Prva testiranja kreću već u januaru, što je sasvim dovoljno vremena da se automobil dovede do savršenstva prije takmičarskog debija u 2023. godini.