Posted on

FORD PROSLAVIO 1.000.000 PROIZVEDENIH AUTOMOBILA U RUMUNIJI UZ PUMU RALLY1

Ford u Rumuniji ove godine ima razloga za slavlje jer je s proizvodne trake u fabrici u Craiovi sišao milioniti automobil. Ovaj impresivni jubilej u proizvodnji dolazi uz decenije kontinuirane proizvodnje i ulaganja u proizvodne pogone. Kako bi obilježili ovaj jubilej, Ford je angažovao Adriena Forumauxa, vozača M-Sport Ford WRT koji je napravio pravi „haos“ u fabrici za volanom Pume u Rally1 izvedbi.

Ford Puma Rally1 je veoma važan automobil za Ford jer predstavlja prvi elektrifikovani trkački automobil iz „plavog ovala“. Puma Rally1 koristi već poznati 1.6 litarski turbo motor koji je uparen s elektromotorom od 100 kW. Prema riječima ljudi iz Forda, “Baterija se može puniti pomoću vanjskog izvora napajanja na namjenskim servisnim tačkama između brzinaca, a punjenje traje otprilike 25 minuta. S težinom od 95 kg, hibridni sistem je hlađen tekućinom i zrakom i smješten u kućištu visoke čvrstoće kako bi bio otporan na udare i krhotine slučaju nesreće.”

Njena cestova sestra koristi takođe turbo motor s hibridnim sistemom. Naravno, riječ je o daleko slabijem motoru jer je u pitanju 1.0 EcoBoost hibridni motor s 48V blagim hibridnim sistemom koji ima ulogu da smanji potrošnju goriva. Puma Rally1 će naslijediti moćnu Fiestu WRC koja je Fordu donijela ukupno tri šampionske titule: dvije vozačke i jednu konstruktorske, devet pobjeda i 32 podijuma. Nova WRC sezona kreće u januaru 2022. u Monte Karlu.