Posted on

PORSCHE 911 TURBO S SA 750 KS I...

Poznati američki tuner sa sjedištem u Teksasu ima tradiciju stavljanja božićne jelke na vrh nekog moćnog automobila kako bi vidjeli koliko brzo može ići s tim „anti-aerodinamičkim“ dodatkom. Ove godine Hennessey je pričvrstio jelku na krov prerađenog Porschea 911 Turbo S. Međutim, to nije bilo koji Porsche, već privatni auto Johna Hennesseyja.

Detalji o ovom 911 Turbo S su prilično nepoznati, iako znamo da ima 750 KS, što je lijep skok u odnosu na standardnih 641 KS. To je dovoljno snage da „elfer“ postigne izvrsih 281 km/h sa stablom pričvršćenim za krov. Impresivna brzina, iako je daleko ispod stvarne najveće brzine automobila. Kada se riješite „anti-aerodinamičkog“ dodatka, 911 Turbo S će bez problema stići do 331 km/h.

Porscheovo „potezanje“ do 281 km/h zabavno je za gledati, ali to nije Hennesseyjev najbrži eksperiment božićnom jelkom. Ta titula i dalje pripada Jeep Grand Cherokee Trackhawku koji je takođe preradio Hennessey, koji je iskoristio puni potencijal 1.000 konjskih snaga da bi postigao 291 km/h, što je ujedno i stvarna najveća brzina SUV-a. Obzirom na to da je Grand Cherokee daleko manje aerodinamičan od 911, dodatni otpor koji je stvaralo drvo je bio zanemariv za tunirani V8 Hellcat.