Posted on

PORSCHE SLAVI 45. GODIŠNJICU NJIHOVIH V8 MOTORA

Današnji dan je prepun emocija. Ne, ne mislimo na Valentinovo. To je za ove koji su u vezama. Mi koji nismo, obilježavamo ovaj dan nešto drugačije. Na današnji dan, obilježava se 45 godina od kako je Porsche predstavio model 928, njihov prvi model u historiji koji je koristio V8 motor. Zar to nije predivan povod za slavlje? Koga briga za ljubav u konačnici. Zapravo ne, automobili su ljubav.

Iako 928 možda nije prvi model koji vam padne na pamet kada spomente Porsche, svakako je važno njegovo naslijeđe koje je ostavio za sobom. Porsche 928 je prvi i jedini sportski automobil koji je osvojio nagradu za Evropski automobil godine. Do dan danas, ostao je i jedini coupe iz Porschea koji je koristio V8 motor.

Danas su V8 motori važan dio Porscheove ponude. Oni pokreću modele kao što su Panamera GTS, Cayenne Turbo, Cayenne Turbo S E-Hybrid, a V8 pokreće i Panameru Turbo S E-Hybrid. U prošlosti je pokretao i moćni 918 Spyder, hiperautomobil limitirane serije. U budućnosti, Porsche se vraća u FIA WEC šampionat, a pod haubom trkačkog automobila iz Zuffenhausena će biti upravo V8 motor. Živio V8, živio Porsche!