Posted on

SLAVNI FORD GT ODLAZI U HISTORIJU

Možda je ovako i najbolje. Ford GT odlazi u historiju. Slavni model koji je nastao s ciljem da „plavi oval“ osvoji 24h Le Mana, krajem 2022. godine će se penzionisati kao vrhunski sportski auto koji je pokazao svima koliko Ford zapravo može. Upravo su s modelom GT40 već u prvom pokušaju uspjeli pobijediti Ferrari i preoteti im jednu od najprestižnijih kruna u autosportu. Zašto kažemo da je ovako najbolje?

Zamislite da u novoj generaciji Ford GT postane hibrid ili još gore, električni sportski automobil. Nekako ne priliči sinonimu za sirovu energiju da koristi električni pogon. Ford je već napravio dovoljno „štete“ Mustangu sa Mach-E modelom koji je sušta suprotnost od onoga što je izvorna ideja Mustanga. Slobodno neka neko kaže da smo zaostali i da automobili moraju napredovati. Slažemo se. Neka napreduju – neka razviju još bolje i snažnije benzinske motore!

Ford GT40 se proizvodio od 1964. do 1969. godine i proizvedeno je 105 primjeraka. U sve četiri verzije pokretao ga je V8 motor. Originalni GT40 koji je nosio oznaku Mk1 je koristio 4.2 litarski V8 motor. Kod Mk2 verzije, korišten je masivni 7.0 litarski FE motor iz Forda Galaxie koji je korišten u NASCAR-u, a da prošao je određene modifikacije za cestovnu upotrebu. Za razliku od prve dvije verzije, Mk3 nema svoju trkačku inačicu i bio je isključivo za cestovnu upotrebu. Koristio je 4.7 litarski V8 od 310 KS. Finalni, Mk4 je koristio isti motor kao i Mk2, monstruozni 7.0 FE V8.

Nasljednik je stigao 2004. godine i proizvodio se do 2006. Ford GT je inspirisan dizajnom originalnog modela s minmalnom modernizacijom. Pokretao ga je 5.4 litarski Ford Modular V8 motor s kompresorom. Stvarao je grandioznu buku i bio je prava atrakcija na cesti. 2016. godine, Ford GT se vrati, kako sada stvari stoje posljednji put. Pod haubom više nije bio V8 motor, već 3.5 litarski biturbo V6 EcoBoost. U svojoj najjačoj izvedbi, raspolaže sa 660 KS koje prenosi sedmostepeni DCT mjenjač.

Nadamo se da je ovo samo doviđenja, a ne zbogom. Ipak, već se dva puta vraćao „iz mrtvih“.