Posted on

PREDSTAVLJENA POTPUNO NOVA KIA NIRO

Kia je predstavila potpuno novog Nira koji je integralni dio Kijine sve šire ponude ekološki prihvatljivijih modela.

Potpuno novi Niro je redizajniran u skladu s dizajnerskom filozofijom “Spajanje suprotnosti ” (Opposites United) i jasno predstavlja Kijinu predanost održivosti. Novi Niro koji crpi inspiraciju iz prirode odgovara kompleksnim potrebama osviještenih potrošača i pruža dizajn koji povezuje ekološku prihvatljivost sa zabavom i užitkom u vožnji.

Učinkovita aerodinamika i održivi materijali su kod novog Nira združeni s kohezivnom dizajnom. Ova savršena kombinacija donosi prostranost i izgled SUV-a. Pored toga Kia predstavlja način “Greenzone Drive Mode” koji automatski prebacuje iz (P)HEV (hibridnog odn. Plug-in hibridnog) načina vožnje u EV (električni) način kako bi omogućio rješenja održive mobilnosti. Tokom vožnje po zelenim područjima, kao što su stambena područja ili obližnje škole i bolnice vozilo automatski koristi struju na osnovu navigacionih uputstava i podataka o historiji vožnje. Prepoznaje i vozačeva popularna mjesta (npr. kuća i kancelarija) označene u navigacionom sistemu kao zelena područja.

Potpuno novi Kia Niro koji je pravi primjer Kijine predanosti održivosti i budućeg razvoja modela donosi i nove reciklirane materijale u kabini. Obloga plafona je napravljena od  recikliranih tapeta, sjedišta su od bio poliuretana s tkaninom tencel od listova eukaliptusa, dok je na vratima upotrijebljena boja bez BTX (boja na vodenoj osnovi koja ne sadrži benzen, toluen i ksilen), koja smanjuje uticaj na životnu sredinu i količinu otpada.

Niro naslijedio odvažne dizajnerske elemente koncepta Habaniro iz 2019. godine
Vanjština novog Nira nadgrađuje odvažne dizajnerske elemente prvi put predstavljene 2019. godine na konceptu Habaniro. Novi elegantni i samouvjereni crossover utjelovljava Habanirov avanturistički pristup visokotehnološkom dvobojnom karoserijom. U unutrašnjosti kabine neobičajna nesimetrična armaturna ploča združuje vodoravne i dijagonalne oblike, što implementira dizajnersku filozofiju ‘spajanja suprotnosti’, dok svojom odvažnom, praktičnom i ekološki prihvatljivijom konstrukcijom vozilo ispunjava etičko usmjerenje ‘Zabava s razlogom’ (Joy for Reason).

Potpuno novi Niro bit će raspoloživ u tri varijante – kao klasično hibridno (HEV), plug-in hibridno (PHEV) i električno vozilo (EV).