Posted on

PRODAJE SE KULTNI PORSCHE 911 IZ FILMA “BAD BOYS”

Ako ste ljubitelji akcijskih filmova iz 1990-ih i automobila tada se sigurno sjećate crnog Porschea (964) 911 Turbo 3.6 iz filma “Bad Boys” (1995.).

U nezaboravnim akcijskim scenama u njemu su u filmu ulicama Miamija jurcali detektivi iz odjela narkotika Marcus Burnett i Mike Lowrey (Martin Lawrence i Will Smith), a scene “otvaranja” filma kao i posljednja su nezaboravne. Inače, Porsche 911 iz filma bio je tada najsnažniji model u ponudi koji je s traka silazio samo 1993. i 1994. i to u ograničenoj seriji od tek 1437 primjeraka, a u januaru iduće godine naći će se u ponudi putem kuće Mecum na aukciji Kissimmee na Floridi. Prema očekivanjima postignuta cijena će sigurno biti paprena za taj klasični rijetki Porsche snova koji je “glumio” u kultnom akcijskom filmu.

Premda je u drugom nastavku “Bad Boys 2” Will Smith sjeo za volan Ferrarija 550 Maranello, baš je crni 911 Turbo 3.6 iz prvog nastavka postao kultni filmski auto koji se veže uz film. Potvrđuje to i činjenica da su producenti u trećem nastavku “Bad boys for life” (2020.), 25 godina nakon prvog filma, ponovo udružili snage detektiva i Porschea 911 (992) u varijanti 4S.

Originalni 911 Turbo 3.6 iz prvog nastavka bio je posebno rijedak u Sjedinjenim Državama gdje je stiglo tek 350 primjeraka, a na aukciju dolazi s potvrdama o autentičnosti i Porschea i Columbia Picturesa.

Pogon: straga smješten 3,6-litreni boxer potpomognut turbo punjačem osiguravao je 360 KS i 520 Nm koje je na stražnju osovinu slao 5-stepeni ručni mjenjač. Ubrzanje do 100 km/h za 4 sekunde te 280 km/h najveće brzine i danas su respektabilne brojke, a ne samo prije gotovo 30 godina.

Redatelj Michael Bay, koji je bio vlasnik automobila, prodao ga je filmskom producentu Patu Sandstoneu, s sadašnji vlasnik ga je 2005. godine otkupio od u SAD poznatog kolekcionara Matthewa Drendela.

Auto sada na satu broji 55.355 kilometara, a kao što možete vidjeti na fotografijama, eksterijer i unutrašnjost su u vrhunskom stanju.

Oprema uključuje klima-uređaj, radio/kasetofon, krovni otvor, karakteristični stražnji spojler “Whale tail” u obliku kitova repa, crne kožne presvlake sjedišta i unutrašnjih obloga i trodijelne aluminijske felge Speedline s pet krakova, a potpuno je bio restauriran 2006. godine.

Koliko bi mogao vrijediti, kao orijentir mogu poslužiti činjenice da je jedan takav koji nije “glumio” u filmu nedavno bio prodan za 275.000 dolara, za drugog takvog je prošle godine nizozemska kuća Auto Leitner tražila 325.000 eura, dok je jedan rjeđi s dodatkom u nazivu “X88” poznatog vlasnika Jenson Buttona (nekada u vlasništvu sultana od Bruneja) postigao cijenu od gotovo pola miliona dolara…

Izvor: Jutranji.hr