Posted on

GLAMUROZNA PREMIJERA NOVOG PORSCHE MACANA U SARAJEVU

Porsche Centar Sarajevo je u hotelu Hills u Sarajevu upriličio gala večer tokom koje su predstavili novi Macan. Osvježen i unaprijeđen, dostupan u tri verzije, Macan je temeljito poboljšan za Porscheovu klijentelu koja nije navikla na kompromise i očekuju samo najbolje.

Najveća novost je izostanak Turbo izvedbe, što ne znači da će ostati praznina na tom mjestu. Umjesto Macan Turbo, na poziciji najperformantnije izvedbe, smjestio se Macan GTS. Uz poziciju, GTS je naslijedio i motor iz Macana Turbo pa tako Macan GTS koristi 2.9 litarski turbo V6 motor sa 434 KS. Uz Sport Chrono paket, Macan GTS ubrzava od 0 do 100 ubrzava za 4,1 sekundu i postiže maksimalnu brzinu od 272 km/h.

Performanse su unaprijeđene u svim verzijama. Osnovni Macan sa 2.0 turbo benzinskim motorom sada ima 261 KS i 400 Nm obrtnog momenta, dok je Macan S pozicioniran na prijašnje mjesto GTS-a i stiže sa V6 motorom od 375 KS. Neovisno o izvedbi, Macan je opremljen pogonom na sva četiri točka, a prenos snage vrši sedmostepeni PDK mjenjač s dvostrukim kvačilom.

Među zanimljivim dodacima za GTS model, nalazi se sportski paket koji uključuje Sport Chrono Paket i Porsche Torque Vectoring Plus sistem, ali je vizuelno dotjeraniji. Sport Design bočni retrovizori dolaze u visokosjajnoj crnoj boji, a automobil se vozi na GT Design 21-inčnim felgama s visokoperformantnim pneumaticima. Sportska sjedišta se mogu podešavati na 18 načina, još crnih detalja nalazimo na bočnim stranama i zadnjem kraju.

Osnovni model, Macan sa 2.0 četverocilindarskim turbo motorom u BiH košta od 129.289 KM. Sredinu ponude predstavlja Macan S kojeg pokreće 2.9 litarski biturbo V6 motor i njegova cijena kreće od 146.900 KM, dok najsnažniji u ponudi, Macan GTS sa 440 KS, košta od 179.980 KM.