Posted on

REDIZAJNIRANA ALPINE A110 DEBITUJE SUTRA

Alpine se 2017. godine vratio na velika vrata i oživio svoj legendarni model A110. Stariji čitaoci se sjećaju kako je legendarna Alpine harala reli stazama ’70-ih godina prošlog vijeka, a sada se „vratila“ da bude glavni konkurent Porsche Caymanu. Da li su u tome uspjeli? Mišljenja su podijeljena. Svako ima svoj sud, ali u svakom slučaju lijepo je ponovo imati A110 na cestama.

Nakon četiri godine na tržištu, A110 će “dotegnuti” bore, sudeći prema teaser videu koji su objavili iz Alpinea. Ne očekujemo neke masivne promjene, u suprotnom, A110 bi izgubila svoj prepoznatljivi identitet. Izvjesno je da će sve kozmetičke izmjene biti suptilne i ne toliko primjetne. Veći fokus očekujemo na performansama kako bi A110 ostala konkurentna Porsche Caymanu i Audiju TT.

Kada je pogonska jedinica u pitanju, Alpine će vrlo vjerovatno ostati vjerna postojećem četverocilindarskom turbo motoru koji koristi aktuelni model, ali i Megane RS. Koliko snage će osloboditi, to ćemo saznati tek sutra kada bude predstavljen automobil. Trenutno, standardna A110 razvija 250 KS, dok A110 S raspolaže sa 288 KS. Elektrifikaciju gotovo sigurno nećemo vidjeti jer trenutna platforma i izdanje sa centralno smještenim motorom sigurno ne olakšavaju dodavanje baterija i drugih komponenti, a ni konkurenti nemaju ništa takvo u ponudi.

Iznutra možemo očekivati novi infotainment sistem i više “sportskih” dodataka na softveru za upotrebu automobila na stazi. Novi materijali i obogaćeni paketi opreme su nešto što bi bilo logično očekivati, ali nažalost ni to nam nisu najavili u svom kratkom videu na Twitter profilu Alpine F1 tima.

Predstavljanje nove Alpine A110 je zakazano za sutra, 24.11.2021., a obzirom na tagove koje su ostavili na svom postu, predstavljanju će prisustvovati I aktuelni vozači F1 tima, Fernando Alonso I Esteban Ocon.