Posted on

RENAULT AUSTRAL JE NAZIV NASLJEDNIKA MODELA KADJAR

Već neko vrijeme internetom kruže špijunske fotografije Renault Kadjara nove generacije. Prve su se pojavile još u februaru. Međutim, tek sada Renault daje službeni teaser potpuno novog izdanja svog kompaktnog crossovera uoči izlaska sljedeće godine. Sestrinski model Nissan Qashqaija nosit će drugačiji naziv jer su ga Francuzi preimenovali u Austral.

Naziv potiče od latinske riječi “australis”, a Renault je odlučio odabrati ovo ime jer “odjekuje na mnogim europskim jezicima, uključujući francuski, što je važno za brend ponosan na svoje korijene”. Zanimljivo je da je kompanija imenovala i osobu odgovornu za strategiju u pogledu nomenklature koju koriste modeli.

Sylvia Dos Santos radi unutar marketinškog odjela i kaže: “Austral dočarava živost i toplinu južne hemisfere. To je ime koje poziva na putovanja i savršeno je za SUV. Stvara se skladna ravnoteža zvukova koji se lako izgovaraju svuda u svijetu.”

Ako zanemarimo marketing, 2022 Austral nosi novi logo koji se također može vidjeti na Meganeu E-Tech i ponosno nosi oznaku modela u središtu vrata prtljažnika. To je sve što je Renault za sada spreman pokazati, ali kaže da će kompaktni crossover biti dug 4,51 metar i s dovoljno prostora za pet osoba. Ukupna dužina čini ga nešto dužim od Qashqaija jer se japanski crossover C segmenta proteže na 4,42 metra.

Svježe ime ima smisla kada razmislite o njemu. Unatoč tome što su prototipovi „kvalitetno“ kamuflirani, testni automobili su ostavili dojam da će novi Austral izgledati znatno drugačije od Kadjara. Od modela nove generacije, koji bi također trebao imati potpuno redizajniran enterijer, očekuje se oštriji, daleko manje obliji dizajn.

Ostaje za vidjeti hoće li Renault krenuti Nissanovim putem i penzionisati dizelske motore u svom novom modelu. Još jedan dio slagalice koji nam trenutno nedostaje odnosi se na Qashqai E-Power, nadolazeći hibrid koji koristi motor s unutrašnjim sagorijevanjem za punjenje baterije, dok točkove pokreće električni motor. Nije poznato hoće li Austral koristiti istu tehnologiju, iako ipak vjerujemo da će koristiti interni E-Tech sistem.

Renault planira lansirati novi kompaktni crossover u Europi sljedećeg proljeća, što znači da je premijera ovog automobila udaljena svega nekoliko sedmica ili par mjeseci (u najgorem slučaju).