Posted on

RENAULT NAJAVIO ELEKTRIČNI 4EVER

Renault po svemu sudeći ima ozbiljne planove za budućnost koji uključuju masovnu elektrifikaciju ponude. Do 2025. godine u ponudi bismo trebali imati čak 10 elektrifikovanih modela iz Renaultove grupacije, od toga bi sedam nosilo Renaulov znak, dok bi tri nosila Alpineovu značku što znači da nam spremaju i sportske „strujiće“.

Alpine je nešto ranije iznio određene detalje o nadolazećim vozilima. Jedan od novih modela će gotovo izvjesno nastati u saradnju s Lotusom. Drugi bi bio crossover, a treći sportska izvedba nadolazećeg Renaulta 5. Prvi od njih stiže 2024. godine.

Neki od ovih automobila će biti smješteni na CMF-EV platformi koja je namijenjena vozilima C i D segmenta, kao što je nadolazeći MeganE. Električni crossover će imati domet od 580 kilometara što je potvrđeno WLTP testiranjem. Takođe, Renault će koristiti i CMF-BEV platformu za modele B segmenta čija će cijena biti za trećinu niža od aktuelnog Zoe modela.

Ono što je glavna novost je dolazak potpuno novog, električnog modela pod nazivom 4ever. Iako iz Renaulta nisu ništa precizirali kada je u pitanju taj model, sudeći po vijestima koje su stizale nešto ranije i glasinama koje kruže internetom, 4ever bi trebao biti inspirisan nekim retro modelom Renaulta, a izvjesno je da se radi o legendarnom Renaultu 4.

Renaultov plan uključuje i gradnju „gigafabrike“ u mjestu Douai u Francuskoj. Taj projekat bi podržala i kompanija Envision AESC koja je Renaultov globalni partner. Očekuje se da fabrika 2024. proizvodi baterije u ukupnom kapacitetu od 9 GWh, a do 2030 ta cifra bi trebala skočiti na čak 24 GWh.