Posted on

ŠKODA AUTO DESETI PUT UČESTVUJE U INICIJATIVI „SAT ZA ZEMLJU“

Prošle subote Škoda Auto je od 20:30 do 21:30 ugasila svjetla u 20 čeških pogona i u indijskom pogonu u Puni. Ovo je bio deseti put da je proizvođač automobila učestvovao u inicijativi „Sat za Zemlju“, međunarodnoj kampanji koju organizuje World Wide Fund for Nature (WWF). Češki proizvođač automobila time šalje poruku o zaštiti okoline i održivosti.

Kompanija je ponovno značajno ojačala svoje ambiciozne ciljeve zaštite okoline kroz svoju NEXT LEVEL – ŠKODA STRATEGY 2030. Do kraja decenije, emisije voznog parka biće smanjene za više od 50 posto u odnosu na 2020. godinu.

Proizvođač automobila takođe se sve više usredsređuje na održivost u proizvodnji vozila; ŠKODA AUTO smanjuje uticaj na okolinu svih proizvodnih procesa po vozilu za više od 50 posto do 2025. u odnosu na 2010. Sva energija potrebnu za proizvodnju vozila i komponenti ŠKODA AUTO u Češkoj će biti CO₂ neutralna u drugoj polovini decenije. Prednjači pogon u Vrchlabí; od kraja 2020. godine, to će biti prvi proizvodni pogon ŠKODA AUTO CO₂ neutralan.

ŠKODA objedinjuje svoje ekološke aktivnosti u okviru tri stuba svoje strategije „GreenFuture”: „Green Product” usredsređuje se na razvoj efikasnih pogonskih sklopova i korištenje materijala koji se mogu reciklirati u vozilima; „GreenRetail” se usredsređuje na ekološki prihvatljivo upravljanje zastupništvima i servisima ŠKODA AUTO; a „GreenFactory“ objedinjuje sve aktivnosti koje doprinose efikasnoj proizvodnji.

ŠKODA AUTO je jedna od prvih kompanija u Češkoj koju savjetuje nezavisno Vijeće za eksternu održivost. Od kraja 2021. godine, pet renomiranih stručnjaka dijele svoja međunarodna iskustva po pitanjima održivosti, ali i daju nove podsticaje i prijedloge proizvođaču automobila.

Ubuduće, ŠKODA AUTO i zaposleni uključeni su u brojne projekte posvećene pošumljavanju i biološkoj raznolikosti. Jedan primjer za to je inicijativa „Jedno stablo za svaki automobil” pokrenuta 2007. godine. Za svako vozilo isporučeno u Češkoj, kompanija sadi novo stablo. Krajem oktobra prošle godine zasađeno je milionito stablo.