Posted on

ŠKODA FABIA OSVOJILA PET ZVJEZDICA NA EURO NCAP TESTU

Najbolja ocjena za četvrtu generaciju modela ŠKODA FABIA: početni model češkog proizvođača automobila osigurao je pet zvjezdica na referentnom testu bezbjednosti prilikom sudara koji je sproveo nezavisni Evropski program za ocjenu novih automobila (Euro NCAP). Ostvarujući 78% bodova, FABIA je jedno od najsigurnijih vozila u svojoj klasi. Po prvi put, mali automobil se temelji na modularnoj platformi MQB-A0 Volkswagen grupe. Ovaj rezultat nastavlja niz najboljih ocjena za ŠKODA vozila, čak i prema strožim kriterijumima ocjenjivanja uvedenim 2020. godine; svaki novi model češkog proizvođača automobila dobio je najvišu ocjenu od 2008. godine.

Johannes Neft, član Uprave ŠKODA AUTO za tehnički razvoj, kaže: „Pet zvjezdica koje je nova ŠKODA FABIA osvojila na Euro NCAP testu potvrđuje našu snažnu predanost bezbjednosti naših kupaca i svih ostalih učesnika u saobraćaju. Ponosni smo što je od 2008. godine svako novo ŠKODA vozilo dobilo najvišu ocjenu pri lansiranju na tržište. FABIA je sada drugi model koji je to učinio nakon što su uvedeni rigorozniji uslovi testiranja. Prelaskom na MQB-A0 platformu sada možemo ponuditi brojne sigurnosne karakteristike i sisteme asistencije iz viših kategorija vozila u modelu FABIA, čime se dodatno povećava sigurnost ovog popularnog modela.“

Nova ŠKODA FABIA postigla je visoke ocjene na sveobuhvatnim testovima koje sprovodi Evropski program za ocjenjivanje novih automobila (Euro NCAP). Četvrta generacija uspešnog modela postigla je 78% bodova u programu testiranja, za koji su kriterijumi ocjenjivanja još jednom pooštreni 2020. To znači da je nova FABIA jedno od najsigurnijih vozila u svojoj klasi. Mali automobil je dobio 85 posto bodova za zaštitu odraslih i 81 posto za sigurnost dece, pa se tako pokazao posebno dobro u ova dva područja. Najviša ocjena za novu FABIA temelji se na impresivnom rekordu ŠKODA AUTO; od 2008. svaki od 14 ocjenjivanih modela češkog proizvođača dobio je najvišu ocjenu od pet zvjezdica.

Nova ŠKODA FABIA dolazi sa do devet vazdušnih jastuka i vazdušnim jastukom za koljena vozača, a zadnji bočni zračni jastuci dostupni su kao opcija po prvi put u ovoj seriji. ISOFIX i Top Tether dodaci za sigurno postavljanje dječjih sjedišta standardno su ugrađeni na sjedište suvozača i bočna zadnja sjedišta. Skoro 80% komponenti izrađenih od čelika visoke čvrstoće, platforma MQB-A0 ne samo da modelu FABIA pruža karoseriju vrlo otpornu na torziju, već takođe podržava integraciju sedam naprednih sistema asistencije po prvi put. To uključuje Travel Assist, koji uključuje adaptivni tempomat (ACC), integrisanu pomoć za zadržavanje vozila u traci i prepoznavanje saobraćajnih znakova, i tako pruža automatsku podršku uzdužnog i bočnog navođenja. Ostale karakteristike uključuju pomoć pri promeni trake (Side Assist) i Front Assist sa anticipirajućom zaštitom pješaka i biciklista. Kako bi olakšali parkiranje, kupci mogu da naruče opcioni Park Assist, Maneuver Assist i zadnju kameru.

Evropski program za ocjenu novih automobila (Euro NCAP) je inicijativa koju su 1997. godine osnovala ministarstva saobraćaja, automobilski klubovi, udruženja osiguranja i istraživački instituti iz osam evropskih zemalja. Konzorcijum se nalazi u belgijskom gradu Leuvenu i sprovodi testove sudara na aktuelnim modelima vozila kako bi procijenio njihovu aktivnu i pasivnu bezbjednost. Testovi su posljednjih godina postali sve stroži i sada pokrivaju niz scenarija sudara. Dok su se u početku ocjenjivali samo rezultati testova sudara, ocjene aktivnih sigurnosnih sistema, kao i sistema pomoći vozaču, sada su uključene u ukupnu ocjenu i imaju veću težinu.