Posted on

ŠKODA OBEĆAVA PREPOZNTALJIV NOVI ELEKTRIČNI GRADSKI AUTO

Škoda je krajem januara predstavila svoj drugi električni model u ponudi. To je zapravo više varijanta već postojećeg modela, nego zaseban model, ali električna porodica se svakako širi. Enyaq iV i Enyaq Coupe iV bi uskoro mogli dobiti još jednog „brata“, koji će biti znatno manji i pristupačniji od njih, a naslijediće model Citigo-e iV. U sklopu grupacije, Volkswagen je najavio dolazak ID.2 modela u retro stilu, dok je Cupra otišla u potpuno drugom smjeru sa Urban Rebelom.

Škoda? Škoda balansira i ne „gura“ previše elektrifikaciju. Niti osvježeni Kodiaq, niti osvježeni Karoq, kao ni potpuno nova Fabia nisu elektrifikovani, a jedini modeli s hibridnim opcijama su Octavia i Superb, pored električnog Enyaqa u dvije karoserijske izvedbe. Ipak, uskoro možemo očekivati i prve zvanične vijesti o Škodinoj verziji malog električnog automobila za grad. Kako najavljuju iz Škode, njihov model će se značajno razlikovati od ostale „braće“ iz VW koncerna.

Škodin novi električni gradski auto bi trebao da naslijedi prilično bezlični Citigo-e iV koji zapravo nije postigao nikakav zapažen uspjeh. U 2021. godini, Enyaq iV je prodat u 44.700 primjeraka, a Citigo-e iV u samo 4.400. Dakle, vrijeme je za promjenu, a Citigo je očito dao sve od sebe.