Posted on

ŠKODA SLAVIA – STUDENTSKI SPIDER INSPIRISAN HISTORIJOM

Dvadeset šest momaka i pet djevojaka iz Škodine akademije učestvovalo je u ovogodišnjem AZUBI projektu. AZUBI projekat je projekat koji se radi svake godine i cilj je kreirati konceptno vozilo bazirano na nekom modelu iz masovne proizvodnje. Ovogodišnja kreacija je Slavia, izvrsni kabriolet kreiran od strane studenata, oslanjajući se na bogatu historiju brenda. Naziv Slavia je dobio po prvom modelu bicikla koji su napravili Vaclav Laurin i Vaclav Klement nakon osnivanja firme 1895.

Prototip je razvijen na modeu Scala, kombinujući svjež i moderan dizajn sa tradicionalnim obilježjima kompanije iz njenih najranijih dana, takođe referencirajući na prve automobile koji u historiji koji su pretežno bili bez krova.

Poput Scale, studentski spider nudi precizne linije i oštro definisane ivice automobila koji mu daju uzbudljiv, sportski izgled. Ukupna masa automobila iznosi 1.210 kilograma, a uz 1.5 TSI četverocilindarski motor od 150 KS čija se snaga prenosi preko sedmostepenog DSG mjenjača, dinamičnost automobila u vožnji je neupitna. Automobil koristi iste osovine, upravljački sistem, elektroniku i sisteme asistencija. Instrument tabla, virtuelni kokpit i infotainment sistem su identični, ali je ambijentalno osvjetljenje je novi dodatak koji nije dostupan na serjiskoj Scali.

Inspiraciju za model, studenti su crpili iz Škodinog trkaćeg automobila 1100 OHC, proizvedenog 1957. godine. Izvorno, napravljena su samo dva coupea i dva spider modela, dok je jedan naknadno dodan, a kreirani su specifično za trke izdržljivosti. Spider izvedba je izrađena od fiberglasa koji je doprinio da masa automobila bude samo 550 kilograma. Zahvaljujući tome, automobil je postizao brzinu od 190 km/h. Pod haubom se nalazio 1.1 litarski benzinac od 95 KS, a nastao je od Škodinog motora 1101, sa modifikovanim dvostrukim karburatorima, aluminijskom glavom cilindara i dvostrukom bregastom osovinom.