Posted on

SPREMA LI FORD PUMU U RAPTOR IZDANJU?

Ford Puma je predstavljena prošle godine. Bazirana na aktuelnoj generaciji Ford Fieste, Puma se vratila u ponudu u potpuno drugoj karoserijskoj izvedbi. Puma je nekada bila sportski coupe, a sada je ona moderni crossover. Svojim izgledom u velikoj mjeri i podsjeća na Fiestu, međutim, na internetu su se pojavile glasine o mogućoj Raptor izvedbi ovog automobila.

Šta bi to značilo za Pumu? Pod haubom bi se nalazio snažni trocilindraš, 1.5 turbo motor sa 200 KS, isti onaj koji ima i Fiesta ST, a snagu na prednje točkove bi slao osmostepeni automatski mjenjač uparen sa LSD Torsen diferencijalom. Puma Raptor bi dobila potpuno novo, modifikovano podvozje sa ojačanjima, specifične Raptor felge i terenske gume.

Iako bi Puma Raptor bila namijenjena ponajviše terenskoj upotrebi u skladu sa dodatkom u nazivu i njenim izgledom, radilo bi se o dovoljno spretnom automobilu i na uglađenoj asfaltnoj podlozi. Od 0 do 100, stizala bi za 6,7 sekundi, a maksimalna brzina bi iznosila 210 km/h. Sve navedeno su preliminarni podaci koji ne moraju biti 100% tačni, ali nam itekako ulijevaju nadu da će Puma Raptor ugledati svjetlo dana.

U velikoj mjeri, sudbinu ovog modela će odrediti i razvoj situacije sa korona virusom, ali je po svemu sudeći, dolazak Pume Raptor izvjestan već za početak 2021. godine.