Posted on

AUDI PREDSTAVIO NOVI ELEKTRIČNI KONCEPT Q4 E-TRON SPORTBACK

Audi se u potpunosti posvetio elektrifikaciji ponude svojih vozila. Do 2025. Audijeva ponuda će brojati čak 25 potpuno električnih modela. Prošle godine je počela prodaja E-Tron crossovera, a uskoro ćemo u prodajnim salonima moći vidjeti i luksuzni E-Tron GT sedan. Postoji još čitav niz konceptnih modela koji čekaju zeleno svjetlo za početak produkcijske proizvodnje.

Njima se juče pridružio Q4 E-Tron Sportback. Radi se o coupe izvedbi već ranije predstavljenog Q4 E-Tron koncepta koja je adaptirala uglađenije i dinamičnije linije kakve donosi moderni coupe crossover. Svojim izgledom i gabaritima, Q4 E-Tron Sportback je najsličniji BMW-u X4 i Mercedesovom GLC Coupeu, a tu možemo svrstati i Porsche Macan. Dizajn automobila daje izvrstan koeficijen otpora zraka, svega 0,26 što je za 0,01 bolje od običnog Q4 E-Trona.

Q4 E-Tron je tipični član E-Tron porodice. Karakteriše ga masivna „lažna“ maska hladnjaka koja zapravo predstavlja samo jednu zatvorenu površinu, oblikovanu poput Audijevih standardnih „grilova“. Uska prednja LED svjetla su takođe jedan od detalja koje smo vidjeli na Q4 konceptu, a stražnja LED traka je nešto što Audi upotrebljava na velikom broju svojih modela.

Iznutra se nalazi standardni Audijev virtuelni kokpit sa 12,3-inčnim ekranom ispred vozača koji mijenja uobičajene instrumente, dok se na sredini nalazi ekran infotainmenta. Audi je za izradu enterijera automobila koristio ekološke i reciklirane materijale, konkretno za izradu presvlaka i podnih prostirki. Iz Audija tvrde da je Q4 E-Tron Sportback jedan od najprostranijih automobila u klasi. Međuosovinsko rastojanje automobila iznosi 2.774 milimetra, a baterije su kompaktno spremljene tako da ne oduzimaju kabinski prostor.

Q4 E-Tron Sportback raspolaže sa 82 kWh baterijom i dva elektromotora – jedan na prednjoj i jedan na zadnjoj osovini. Snaga motora na zadnjoj osovini iznosi 201 KS dok prednji isporučuje dodatnih 100 KS što ukupno daje 301 KS. Sa tom snagom, Q4 E-Tron Sportback od 0 do 100 ubrzava za 6,3 sekunde, a ograničena maksimalna brzina iznosi 180 km/h. Po WLTP standardima, Q4 E-Tron Sportback ima domet od 450 kilometara, a za samo 30 minuta, baterija će biti 80% napunjena.

Produkcijska izvedba automobila će biti predstavljena krajem 2020. ili početkom 2021. godine, dok će prodaja početi nešto kasnije te godine.