Posted on

TECHNOMAP NAPRAVIO HIBRIDNI ALPINE A110 SA 400 KS

Alpine je nedavno predstavio facelift izvedbe modela 110. Uz pojednostavljenu nomenklaturu, nešto više snage i par kozmetičkih izmjena, Alpine je zapravo nagovijestio kako je to „labuđi pjev“ modela kakvog poznajemo, obzirom na to da će u jednom trenutku Alpine preći na isključivo električni pogon, a takav A110 niko ne želi vidjeti.

Hibrid nije u planu pa su šanse da vidite elektrifikovani A110 jednake onima za pomirenje između Palestine i Izraela. Dakle, nikakve. Ipak, Technomap, kompanija iz Francuske se odlučila na jedan prilično neobičan poduhvat i kreiranje projekta kakvog se niko do sada nije sjetio. Naime, firma iz Martin-Eglisea je napravila hibridni prototip baziran na standardnom A110.

U principu, Technomap je dodao elektromotor na prednju osovinu i bateriju između dva sjedišta koja daje snagu elektromotoru. Uz fabrički ugrađeni 1.8 TCe motor koji je prilagođen da kao pogonsko gorivo koristi etanol, elektromotor daje dovoljno snage da ukupna snaga pogonske jedinice iznosi 400 KS. Procijenjena vrijednost ovog prototipa iznosi 500.000€, a na veliku žalost, ovaj automobil nikad neće biti ponuđen na prodaju pošto je ovo isključivo koncept koji će biti prezentovan raznim proizvođačima. Alpine će ipak moći da pokaže svoj puni potencijal na stazi pošto su planirani testovi na stazama Dreux i Le Sarthe (staza na kojoj se vozi trka 24h Le Mana).