Posted on

TOYOTA COROLLA CROSS SPREMNA ZA NAPAD NA EVROPSKO TRŽIŠTE

Potpuno nova Toyota Corolla Cross po prvi put donosi prostoranst, praktičnost te snažan i čvrst dizajn najprodavanijeg modela na svijetu u C-segment SUV vozila. Ne samo da novi SUV upotpunjuje porodicu Corollinih derivata – uz hatchback, Touring Sports i limuzinu, već također upotpunjuje Toyotinu liniju SUV-ova, koja sada kupcima nudi najširi asortiman na europskom tržištu.

Temeljena na Toyotinoj TNGA filozofiji, Corolla Cross ima najnovije komponente GA-C platforme, koje donose proboljšanja u stilu, tehnologiji i voznoj dinamici automobila.

Snažan, robustan stil novog Toyota SUV-a posebno je skrojen za europsko tržište, s jedinstvenom kombinacijom prednjih svjetala i stražnjih svjetala koja nadopunjuju prednju masku s dvostrukim trapezom, proširene 3-dimenzionalne blatobrane i suženu kabinu urbanog SUV-a.

Corolla Cross je duga 4.460 mm, široka 1.825 mm, visoka 1.620 mm i ima međuosovinski razmak od 2.640 mm. Nalazi se između Toyote C-HR i RAV4 u srcu vrlo konkurentnog europskog C-SUV segmenta, nudeći udobnost, praktičnost i svestranost nužne aktivnim porodicama s malom djecom.

Unutrašnjost nudi izvanrednu vidljivost za sve putnike, dovoljno prostora za glavu i noge na prednjim i stražnjim sjedištima, velik ugao otvaranja stražnjih vrata, više svjetslosti i osjećaj prostranosti koji pruža panoramski krov. Prtljažni prostor kombinira lako pristupačnu nisku visinu tovarnog praga sa širokim otvorom vrata što ga čini pogodnim za utovar velikih predmeta poput dječjih kolica ili bicikla.

Corolla Cross je prvi Toyotin model na globalnoj razini koji koristi novi hibridni sistem pete generacije. Toyotin hibridni pogon 5. generacije, samopunjivi, potpuno hibridni FWD (prednji) ili AWD-i (inteligentni pogon na sve točkove) nadovezuje se na svog prethodnika s više obrtnog momenta, više električne snage, većom učinkovitošću i povećanim užitkom u vožnji.

Mjenjački sklop je rekonstruisan zajedno s novim sistemima za podmazivanje i distribuciju ulja koji koriste ulje niske viskoznosti. To doprinosi poboljšanju učinkovitosti i snage zahvaljujući smanjenim električnim i mehaničkim gubicima. Uz najnovija dostignuća u Li-ion baterijama, novi sistem baterija je snažniji i 40% lakši nego prije, a poboljšana je i snaga motora, što je rezultiralo ukupnim povećanjem snage sistema za više od 8%.

FWD 2.0 litarski hibridni pogonski sklop razvija 197 KS, dajući ubrzanje od 0-100 km/h za 8,1 sekundu. AWD-i varijanta ima dodatni, snažni električni motor na stražnjoj osovini koji razvija impresivnih 30,6 kW. Stražnji motor se automatski uključuje kako bi pružio veću vuču, samopouzdanje u vožnji i bezbrižnost u uvjetima slabog prijanjanja. Ovako opremljena, AWD-i Corolla Cross dijeli performanse ubrzanja s verzijom s prednjim pogonom.

Upravljivost hibridnog sistema 5. generacije također je dodatno poboljšana. Sistem je sada još linearniji, predvidljiviji i upravljiviji pod ubrzanjem, s brzinom vozila koja više odgovara broju okretaja motora kako bi se osiguralo intuitivnije i prirodnije iskustvo vožnje. To je postignuto rekalibracijom odnosa između vozačeve papučice gasa i stvarnog odgovora pogonskog sklopa.

Brojne napredne tehnologije opremaju potpuno novu Corollu Cross. Unaprijeđeni HMI-a (Human Machine Interface) s najnovijom multimedijskom tehnologijom, a specifičan „europski“ izgled komandne table sadrži i potpuno novi 12,3-inčni digitalni kokpit za vozača i 10,5-inčni središnji multimedijski ekran. Digitalni kokpit od 12,3 inča sadrži potpuno novi hardver i softver. Najveći u segmentu, nudi maksimalan prostor za sadržaj, široku fleksibilnost te mogućnosti prilagodbe i personalizacije, te prikaz korisnih informacija kao što su potrošnja goriva, rad hibridnog sistema i navigacija.

S novim bržim procesorom, najnoviji multimedijski infotainment sistem visoke rezolucije, 10,5-inčni ekran osjetljiv na dodir kompatibilan je sa Apple CarPlay (bežično povezivanje) i Android Auto (povezivanje kablom) te paket Toyota Smart Connect.

Korisnici sada mogu iskusiti praktičnost navigacije, događaja na cesti, glasovnog agenta i ažuriranja „over-the-air“. Štoviše, paket povezanih usluga iz aplikacije MyT uključuje analitiku vožnje, lokaciju automobila, pa čak i značajke daljinskog upravljanja kao što su raspored klime i zaključavanje vrata.

Konačno, potpuno nova Corolla Cross opremljena je T-Mateom, koji kombinira najnoviju generaciju paketa Toyota Safety Sense s drugim aktivnim sistemima pomoći u vožnji i parkiranju, kako bi vožnju učinio ne samo lakšom i sigurnijom, već i da zaštiti sve putnike u vozilu.

Po prvi put, sistem prevencije sudara nudi „prigušivanje“ ubrzanja pri maloj brzini i pomoć pri uključivanja u saobraćaj na raskrsnici, kao i poboljšanu detekciju nadolazećeg saobraćajaa i pomoć pri skretanju na raskrsnici.

Ostale novosti Toyote Safety Sense paketa uključuju sistem za zaustavljanje u nuždi (EDSS) i ažuriranja Over The Air (OTA) koja održavaju funkcije ažurnima i dodaju nove tijekom životnog vijeka vozila. Osim toga, poboljšani su adaptivni tempomat (FSR ACC), te sistemi Lane Trace Assist (LTA) i Road Sign Assist (RSA).

T-Mate nudi pomoć u vožnji putem prikaza vozila u mrtvom uglu (BSM) sa sigurnosnom pomoći pri izlasku (SEA), automatskim sistemom dugih svjetala (AHB), pomoć pri parkiranju s Toyota Teammate Advanced Park, nadzorom panoramskog prikaza (PVM), nadzor saobraćaja straga s automatskim kočenjem (RCTAB) i inteligentnim sonarom odstojanja od tla (ICS).

Dodajući još više razine pasivne sigurnosti na novu Corollu Cross, novi prednji središnji zračni jastuk dizajniran je kako bi spriječio putnike na prednjim sjedištima od međusobnog kontakta u slučaju bočnog sudara.

Od svog predstavljanja 1966. godine, više od 50 miliona Corolla prodano je diljem svijeta. Nova Corolla Cross dodatno će ojačati Toyotinu prisutnost u C-segmentu i podržati ambiciozni cilj kompanije od 400.000 prodatih jedinica. Uz praktičnost prostranog SUV-a i dinamiku najnaprednije hibridne tehnologije, povezanosti i sigurnosnih sistema, potpuno nova Corolla Cross će pomoći modernim porodicama da uživaju u svakodnevnim izazovima.

Isporuke kupcima počet će u jesen 2022., ovisno o tržištima.