Posted on

VOLKSWAGEN PASSAT SEDAN JE ZVANIČNO OTIŠAO U HISTORIJU

Gotovo je. Nakon skoro 50 godina proizvodnje, Volkswagen je okončao proizvodnju Passata u sedan izvedbi. Ovo nije iznenadna odluka obzirom na to da su još krajem 2020. najavili Passatov kraj u Evropi. Ipak, slavni model će nastaviti da egzistira u Evropi u svojoj karavanskoj izvedbi koji ima bolje prodajne rezultate, dok će Arteon zadržati titulu Volkswagenove ekskluzivne limuzine.

Osim prodajnih rezultata koje su „pokopali“ limuzinski Passat, Volkswagen nastavlja tranziciju ka potpuno elektrificiranoj ponudi. Glasine koje trenutno kruže u javnosti govore da je Passat sedan uklonjen kako bi se napravilo mjesto za Aero B, potpuno električnu limuzinu. Model koji je trenutno u razvoju, inspiraciju crpi iz ID Space Vizzion koncepta predstavljenog 2019. godine. Baš kao i Passat, Aero B bi trebao biti dostupan i u limuzinskoj i karavanskoj izvedbi.

Volkswagen Passat je bio jedna od omiljenih limuzina u Evropi, a naravno i u Bosni i Hercegovini. Svoj život je započeo 1973., godinu dana prije najznačajnijeg Volkswagenovog modela – Golfa. Zajednička crta im je dizajner, Giorgetto Giugiaro, Talijan koji je nacrtao oba modela i stvorio dva kultna automobila. Do sada, Passat je napravljen u osam generacija i u svih osam je bio dostupan kao limuzina i karavan. Iako je bio daleko najpopularniji u varijantama s dizelskim motorom, entuzijasti se rado prisjećaju i Passata R36 koji je bio napravljen u limitiranom broju primjeraka koji je koristio atmosferski 3.6 V6 motor s 300 KS i pogon na sva četiri točka.