Posted on

TOYOTA JE NAJTRAŽENIJI BREND NA SVIJETU!

Toyota nastavlja svoju svjetsku dominaciju. Osim što su po prvi put u historiji pretekli GM po prodajnim rezultatima u SAD-u, japanski proizvođač niže prva mjesta i u popularnosti. I ove godine, Toyota je odnijela prvo mjesto ispred BMW-a i Mercedesa koji su u top tri posljednje četiri godine. Jedino je BMW bio popularniji 2019. godine kada je Toyota zauzela drugo mjesto, ali svih ostalih godina, Japanci vode glavnu riječ.

Od 154 države koje su uključene u istraživanje, Toyota je najtraženiji brend u 47, što je 31% ukupnog uzorka. BMW je na drugom mjestu sa 29 država, dok je značajan pomak napravio Mercedes-Benz koji je najtraženiji u 23 države. U 2021. godini, BMW nije skretao previše pažnje na sebe, ali su definitivno vodeće rezultate imali 2019. kada su predstavili Concept 4 i pokrenuli lavinu komentara zbog masivnih vertikalnih „bubrega“. Ove godine ponovo očekujemo skok kada predstave već sada kontroverzni XM terenac.

Na listi su se našli i Audi (11), Kia (7), Hyundai (6), kao i „novi kolačić“ na ovoj listi. Tesla se našla po prvi put našla na listi najtraženijih brendova sa pet država u kojima su broj jedan. Iza Tesle je Renault (4), Ford (4), Honda (3), Suzuki (2), Fiat (2), Chevrolet (2), Volvo (2), Nissan (2), Lexus (2) i na kraju Peugeot, Rolls Royce i Mazda sa po jednom državom.

Toyotin veliki zamah se nastavlja i ove godine te će biti vrlo teško uzdrmati ovu prvu poziciju. Konstantno širenje ponude, važne inovacije za budućnost mobilnosti i kontinuirana težnja ka kreiranju bolje sredine, a uz već dokazani kvalitet kojim su zaradili reputaciju jednog od najvrijednijih brendova na svijetu, Toyota može samo nastaviti da raste i podiže svoju popularnost.