Posted on

VOLKSWAGEN TAIGO: PRVI „NARODNI“ COUPE SUV

Volkswagen je još prošle godine svoju gamu na tržištu Južne Amerike obogatio SUV coupe modelom nazvanim Nivus, dok je sada prikazao i verziju za evropsko tržište. VW Taigo će u evropske prodajne salone stići do kraja godine, a proizvodiće se u Pamploni, u Španiji, zajedno sa modelima Polo i T-Cross. Taigo je dugačak 4.270 mm, širok 1.757 mm, visok 1.494 mm, međuosovinsko rastojanje je 2.566 mm, a zapremina prtljažnika iznosi 438 litara.

U Evropi će se nuditi samo TSI benzinci i prednji pogon, dok dizelaša i hibridnih verzija neće biti u ponudi. To su trocilindrični turbo benzinac sa 95KS i 110KS, kao i četvorocilindraš sa 150KS. U zavisnosti od motora, ugrađuju se manuelni mjenjači sa 5 i 6 stepeni, kao i 7-stepeni DSG automatski mjenjač sa dvostrukim kvačilom. Poznato je da južnoamerički Nivus pokreće trocilindarski 1.0-litarski turbo-benzinac koji isporučuje 114 KS, odnosno 126 KS ako se kao gorivo koristi etanol.

“Taigo će biti opremljen ekonomičnim TSI motorima, standardnim LED farovima, potpuno digitalnim kokpitom i mnoštvom sistema pomoći vozaču”, kažu u njemačkom auto-gigantu.

Izvor: B92