Posted on

BRDSKA TRKA VLASENICA 2020: JOSIPOVIĆU POBJEDA NA POČETKU SEZONE

Završena je brdska trka Vlasenica 2020. Trka kojom je započela ovogodišnja sezona obilježena dobrom organizacijom i odličnom vožnjom svih takmičara koji su danas učestvovali. Sve čestitke idu pobjedniku Miroslavu Josipoviću. Veteran bh. autosporta je po prvi put od 2011. godine slavio u generalnom plasmanu u Vlasenici, stazi na kojoj je dugo držao rekord, a od danas je on ponovo u njegovom vlasništvu.

U grupi Historic, pobjedu je odnio Sarajlija, Dane Milenović. Njegov Fiat 128 je ovoga puta radio savršeno, a Milenović rijetko pravi greške te pobjeda nije došla u pitanje. Drugo mjesto je pripalo Harisu Memiševiću iz SAK SPARK Tuzla, a njegov timski kolega je imao veliki zbog čega je ostao bez plasmana. Armin Mujkanović je s velikim optimizmom dočekao današnju trku, ali je već prva vožnja srušila snove o mogućoj pobjedi. Tehnički kvar na automobilu je zaustavio mladog Tuzlaka kojeg prati loša sreća još od prošle godine.

Shodno našim očekivanjima i najavama, Draško Cunjak je bio siguran u klasi N2. Mjesto u kojem je prošle godine proživio pravu dramu, ovoga puta je bilo znatno sretnije za Banjalučanina. Na drugoj poziciji, trku je završio njen aktuelni prvak, Milan Stojnić. Najstariji takmičar u šampionatu je bio odličan danas, a iza sebe je ostavio najmlađeg takmičara, Filipa Šunkića kojem je ovo bila prva brdska trka u karijeri.

U klasi E1-14, za Šampionat BiH, pobjedu je odnio Dejan Tatić. Povratak na stazu je označio novom pobjedom do koje je došao nakon dvije skoro identične vožnje. Drugi je bio Vladimi Đukić koji brani titulu ove godine u ovoj klasi, a sudeći po Vlasenici, biće mu izuzetno teško protiv Tatića. U apsolutnom poretku ove klase, pobjedu je odnio Marko Vukašinović. Gost iz Srbije je bio i četvrti u generalnom plasmanu i izazvao je oduševljenje publike pored staze koja je srčano navijala za svog favorita.

Klasa E1-15 je imala dva moguća ishoda. Dejan Vujasin i Goran Dojčinović su vodili tijesnu borbu iz koje je kao pobjednik ipak izašao Vujasin i na najbolji način počeo odbranu titule. Dojčinović je sigurno zadovoljan današnjim ishodom nakon jučerašnjih problema sa njegovom Hondom. Treći je bio domaći takmičar, Dragan Mićanović u VW Sciroccu.

Pobjedu u klasi E1-16 je ostvario Milorad Drinić. Vozač AKK Profesional iz Banja Luke je bio siguran u znatno moćnijoj Hondi Civic, dok je drugi bio Šefik Emrić u Opel Astri GSI. Đani Đelmo danas nije uspio ostvariti plasman zahvaljujući tehničkom kvaru na njegovom Renault Cliu.

Najjača klasa je pripala Miroslavu Josipoviću. Modričanin je bio siguran u klasi, kao i u generalnom plasmanu. Josipoviću je ovo prva pobjeda od 2013. u generalnom plasmanu te se čini kako su modifikacije i podešavanja Lade Veste TC1 otišle u pravom smjeru. Branimir Simić je bio drugi najbrži u klasi i drugi u generalnom plasmanu. Simić je konačno uspio da odveze trku bez problema i pokaže svoj raskošni potencijal. Na trećem mjestu je završio debitant u klasi. Alen Ljubić je po prvi put vozio u klasi E1-17, a njegov atraktivni VW Golf R je ipak nedovoljno spreman za najveće izazove. Ipak, ovo je prva trka za Širokobriježanina u novom automobilu te ćemo u budućnosti vidjeti zasigurno bolje rezultate od ovog momka.

Naredna trka se vozi u Loparama, 29. i 30. avgusta ove godine u organizaciji AMKK Optima Motorsport iz Bijeljine.