Posted on

50 GODINA „PETARDE“: RENAULT 5 SLAVI PEDESETU GODIŠNJICU

Renault je u svojoj historiji proizveo brojne kultne automobile. Ipak, dva „klasika“ zauzimaju posebno mjesto u mom srcu. To je naravno Clio Williams kojeg sam zavolio gledajući nekoliko primjeraka na našim brdskim trkama, ali i gledajući slavni Clio Maxi u Ragnottijevim rukama. Ipak, on nije tema ovog članka već prethodnik Clia. Tako je, „petarda“! Naravno, uvijek sam bio zaljubljen u Turbo i GT Turbo varijante, ponajviše zbog trkačkih gena koje su imali. Generalno, kada je Renault u pitanju, njihov B-segment je moja slabost, što vuče korijene ponovo sa brdskih i reli staza Bosne i Hercegovine.

Iako smo planirali da ovaj tekst bude „specijal“ od Renaultu 5, odlučili smo da samo nagovijestimo da će ovo biti godina slavlja za Renault te da ćemo mi ispratiti sve aktivnosti koje brend bude sprovodio na globalnom nivou. Ove godine, Renault će predstaviti i novi Renault 5 koji će biti pravi omaž čuvenom modelu čija je proizvodnja počela 1972. godine. Pored Renaultovih aktivnosti, AutoBuzz će takođe na sebi svojstven način obilježiti jubilej automobila kojeg su svi voljeli. O čemu se radi? Saznat ćete u narednom periodu!

Renault je za 2022. godinu planirao čitav niz događaja kojima će obilježiti pola vijeka slavne „petice“. Ovim povodom, kreiran je i poseban logo kojim će biti obilježeni svi događaji i aktivnosti. Kompletan plan će biti objavljen 20. januara na Renaultovom press sajtu.