Posted on

POPUT KAMELEONA: BMW iX FLOW CONCEPT MIJENJA BOJE

Promjena vanjske boje automobila pritiskom na dugme zvuči kao znanstvena fantastika, ali tehnologija za postizanje toga razvija se više od decenije. BMW-ov novi koncept iX Flow pokazuje da postoji proizvođač koji tu „naučnu fantastiku“ pokušava pretvoriti u realnost. Još uvijek je rano za neke radikalne promjene boja, ali iX Flow, koji je debitovao na ovogodišnjem CES-u, pokazatelj je da se stvari kreću u dobrom smjeru kada je ta inovacija u pitanju.

iX Flow mijenja boju eksterijera pomoću E Ink, tehnologije koju koriste i e-čitači knjiga. BMW je prekrio iX posebnom folijom koja sadrži milione E Ink mikrokapsula. Svaka kapsula je ispunjena negativno nabijenim bijelim pigmentima i pozitivno nabijenim crnim pigmentima. Električno polje tada uzrokuje da se bijeli ili crni pigmenti skupljaju na površini mikrokapsula.

Istina, radi se o promjeni iz bijele u sivu, iz sive u bijelu. Nije u pitanju neko spektakularno dostignuće promjene iz žute u plavu ili iz crne u crvenu, ali očigledno je da će uskoro i to postati moguće. BMW je kao pozitivnu stranu istakao da ova tehnologija ima veoma pozitivnu upotrebu u ljetnim danima kada možete ohladiti vaš automobil jednostavnom promjenom boje u bijelu koja je svakako bolja opcija od tamno sive nijanse. Iz BMW-a još uvijek nisu saopštili da li će ova tehnologija ikada doći na serijskom automobilu, a za sada je sve u eksperimentalnoj fazi.