Posted on

ALFA ROMEO SPREMA REDIZAJNIRANI STELVIO

Alfa Romeo je 2016. godine predstavila svoj prvi SUV. Naravno, tu ne računamo model Matta iz 1951. godine koji je bio vojni terenac i proizvodio se svega tri godine. Stelvio je prvi terenac iz Alfine kuhinje i iz prve ruke možemo reći, pun pogodak već iz prve! Da li terenac može biti prava Alfa? Itekako može! Nažalost, prodajne cifre ne govore tome u prilog. Iako to nisu toliko loše cifre, svakako nisu onakve kakav ovaj auto zaslužuje. Razlog za to je vjerovatno stanje društva koje očito više voli biti unificirano i kretati se za ostatkom mase, nego se isticati i biti poseban.

Alfa Romeo postaje potpuno električni brend od 2027. godine i imamo još samo pet godina da uživamo u pravoj emociji u vožnji kakvu nudi Alfa. Možda bude i kraće ako iskompleksirani bivši KGB-ovac povuče očajnički potez. Ali nije vrijedan pomena u tekstu o nama izuzetno dragom brendu. Dakle, nedavno smo vidjeli novi crossover u ponudi – Tonale. S novim modelom smo uponzali i blage izmjene u dizajnerskom pravcu Alfe kojim će se kretati u narednim godinama.

Prva špijunska fotografija redizajniranog Stelvia ne otkriva mnogo. Ono što je svakako upečatljivo su prednja svjetla koja su zadržala isti oblik kućišta, ali unutrašnji LED moduli su veoma slični onima na modelu Tonale. Stelvio će ostati prilično isti izvana uz minimalne kozmetičke izmjene. Određene glasine nagovještavaju da će isti paket izmjena dobiti i Giulia. Nije poznato da li će se mijenjati i paleta motora za ove modele. Maserati Grecale koji je u „mehaničkom srodstvu“ sa Stelviom će biti predstavljen ove godine i koristiti Maseratijeve motore, ali će u ponudi biti i električna varijanta. Nadamo se da to neće biti slučaj i sa Stelviom već da će svoju „penziju“ dočekti kao čistokrvna Alfa.