Posted on

KIA OBJAVILA PODATKE O GLOBALNOJ PRODAJI U FEBRUARU

Globalna prodaja korporacije Kia je u februaru ukupno iznosila 221.152 vozila, što je 4,7 posto bolje nego u februaru prošle godine.

U februaru je Kia bila vrlo uspješna prije svega s novim modelima kao što su elektrificirani Niro (HEV, PHEV i električni) i monovolumen Carens koji je strateški usmjeren na indijsko tržište. Uspjehu je kumovalo i postepeno poboljšanje situacije u Kijinom lancu opskrbe.

U Južnoj Koreji prodatih 39.560 vozila Kia – 5,3 % bolje nego u februaru 2021. godine
Kia je u Južnoj Koreji u februaru ove godine prodala 39.560 vozila, što je 5,3 posto više nego u februaru 2021. Na Kijinom domaćem tržištu su za uspješnu prodaju najzaslužniji SUV modeli. Veliki sportski terenac Sorento prodat je u 4.776 primjeraka, a među kupcima je bio izrazito tražen i Sportage sa 3.781 prodatim primjerkom.

Prodaja izvan Južne Koreje: 181.592 vozila, 4,5 % bolje nego u februaru 2021. godine
Prodaja izvan Koreje se s ukupno prodata 181.592 vozila u odnosu na februar prošle godine povećala za 4,5 postotka.

Na tržištima izvan Koreje prodajno su najzanimljiviji modeli bili SUV Sportage (20.987 prodatih primjeraka) i Seltos (20.877 primjeraka). Njihovima brojkama najviše se približila limuzina Rio (kod nas je u prodaji u hatchback varijanti), koja je našla 18.427 novih kupaca. I ubuduće će Kia prilagođavati svoju proizvodnju u skladu sa stanjem zaliha i pokušati smanjiti smetnje u proizvodnji.

Kia s novim modelima (električni EV6, Niro, Sportage) kreira prodajni momentum
Kompanija će se fokusirati i na kreiranje pozitivnog prodajnog momentuma i povećanje profitabilnosti s novim modelima, kao što su potpuno novi električni Niro i EV6. Crossover EV6, prvi namjenski i potpuno električni model najstarije južnokorejske automobilske kompanije, nedavno je osvojio titulu Evropski auto godine 2022. Time je Kia postala prvi korejski brend s ovim prestižnim priznanjem, koje najbolje dokazuje vrlo uspješan prelazak kompanije sa klasičnog proizvođača automobila na pružaoca održivih rješenja mobilnosti.