Posted on

NOVI MINI COUNTRYMAN ĆE BITI NAJSNAŽNIJI MINI U HISTORIJI

Mini razvija novu generaciju Countrymana. U BMW koncernu će iskoristiti FAAR platformu koju koristi i BMW Serije 2 Active Tourer, a koristit će je i nova generacija BMW-a X1 koja je takođe u pripremi. Zajedničko za sva tri modela je da će se sklapati u fabrici u Leipzigu. Prema informacijama koje je dobio britanski Autocar, Countryman u plug-in hibridnoj varijanti će biti najsnažniji serijski Mini ikada napravljen.

Pretpostavlja se da će Countryman PHEV koristiti 1.5 trocilindarski turbo motor uparen sa elektromotorom koji bi isporučivao 322 KS, a snagu bi slao na sva četiri točka. Integralni pogon bi bio već u serijskoj opremi. Elektromotor bi napajanje dobijao iz baterije od 14,2 kWh, što je dovoljno za 88 kilometara vožnje isključivo na električni pogon. S ovom snagom, Countryman PHEV bi „preskočio“ čak i John Cooper Works GP model.

U poređenju s aktuelnim modelom Countryman Cooper S E All4 koji nudi „samo“ 220 KS i domet na električni pogon od 57 kilometara, to je značajan iskorak i u performansama i u efikasnosti. Za sada ne znamo da li će ova varijanta Countrymana dobiti JCW oznaku. Ono što se takođe spominje je i brzina punjenja. Countryman PHEV bi bio u potpunosti napunjen za 2,5 sata koristeći punjač od 7,4 kW.

Pored ove najsnažnije verzije, u ponudi se očekuju i neke slabije verzije iste pogonske jedinice sa 241 KS. Trenutno su u razvoju 1.5 i 2.0 turbo benzinski motori, a ono što je posebno neobično je i razvoj novog 2.0 turbo dizelskog motora. Naravno, Mini radi i na potpuno električnoj verziji Countrymana koja će se pridružiti ponudi nešto kasnije.