Posted on

PREMIJERA BMW-A M4 CSL ZAKAZANA ZA MAJ

BMW bi ove godine trebao lansirati M4 CSL, a sada imamo i informacije kada će se to dogoditi. Prema BMWBLOG-u, premijera BMW-a M4 CSL je zakazana za maj. Tačan datum još uvijek nije otkriven, kao ni izvor informacija. BMW M4 CSL je već nekoliko puta tokom 2021. fotografisan oblijepljen kamuflažnom folijom. Ono što sve zanima je koliku snagu će imati BMW-ova ultimativna limuzina.

Kada smo pisali o teaseru modela M4 CSL, koji je diskretno „provučen“ kroz video o 50 godina BMW-ove M divizije, naveli smo da neki izvori očekuju snagu od 540 KS, ali ništa od toga nije zvanično potvrđeno. Jedino što je izvjesno je da će M4 CSL takođe koristiti 3.0 redni šestocilindarski biturbo motor kao i ostatak linije modela M4.

Glavni adut CSL izvedbe je značajno smanjena ukupna masa vozila. Iako ne znamo koliko će kilograma „vagati“ M4 CSL, to bi trebalo biti znatno manje od 1.674 kg (standardni M4) i 1.700 kg (M4 Competition). Prema prvim procjenama, lakša karoserija i izbacivanje zadnjih sjedišta bi trebali uštediti čak preko 100 kilograma. Jedino što bi puriste moglo razočarati je činjenica da bi M4 CSL trebao biti dostupan isključivo sa automatskim mjenjačem. Ipak, postoji nešto što će obradovati mnoge entuzijaste. M4 CSL će imati isključivo zadnji pogon, bez xDrive opcije.